Autom tam už neprídete: Pred ZŠ Tbiliská a Plickova sa od septembra zmení dopravný režim

12.7.2023
0

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Dve základné školy v bratislavskej Rači, na Tbiliskej a Plickovej ulici, sa pridajú k projektu, v rámci ktorého sa pred školami zmení dopravný režim na zvýšenie bezpečnosti detí.

Od septembra bude medzi 7.30 a 8.00 h zakázaný vjazd všetkých vozidiel (okrem záchranných zložiek). Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Rače Michal Drotován. Projekt pilotne spustili v júni v Ružinove.

"Naším cieľom je urobiť priestor bezpečný pre deti. A tiež zvýšiť podiel detí, čo chodia do školy pešo alebo na kolobežke či bicykli," konštatuje Drotován.

Pre obyvateľov daných lokalít to bude v dňoch školského vyučovania zároveň znamenať menej áut pred domami ráno. V prípade, že bude musieť niekto nutne potrebovať zaviezť dieťa autom do školy na Plickovej, bude môcť využiť parkovisko pri Nemeckom kultúrnom dome. V prípade školy na Tbiliskej sa pripravuje parkovisko za zdravotným strediskom.

Projekt je realizovaný v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB). Projekt Mesto pre deti pilotne testovali pred Základnou školou na Nevädzovej ulici v Ružinove. Bezprostredné okolie školy sa ráno počas júna zmenilo na pešiu a cyklistickú zónu, autá sa tam nedostali. Snahou je vytvoriť bezpečný verejný priestor i cestu do školy pre deti tak, aby ich nemuseli ráno voziť rodičia autom.

MIB plánuje takéto opatrenia v okolí desiatich škôl na území hlavného mesta. Tento rok by sa mali fyzicky zrealizovať na niektorých z nich, do troch rokov je snaha zaviesť ich pri všetkých školách, kde je dopravná situácia problematická.

(TASR)

Páčil sa vám článok?