Mesto vyhlásilo súťaž na prenájom mestských viníc - chce do nich vdýchnuť život...

23.11.2021

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava vyhlásilo súťaž na prenájom mestských viníc v lokalite Vinohrady a v Rači. Chce tak vrátiť život do viníc. "Vinohrady dotvárajú krajinný obraz, nesú v sebe tradície a tiež dedičstvo nášho mesta. Záleží nám na tom, aby vinice nechátrali a nezanikali," vyhlásil magistrát.

Cieľom súťaže je podľa mesta transparentný výber nových nájomcov mestských viníc z radov poctivých miestnych vinohradníkov či lokálnych komunít a iniciatív. V rámci súťaže bude hodnotiť prírodné aspekty – dosahy činnosti na prírodu, rekreačné aspekty – využitie rekreačného potenciálu lokality, a vinohradnícke aspekty – ako prispievajú k miestnej ekonomike a nadväzujú na miestne tradície.

"Týmto spôsobom chceme podporovať miestnych vinohradníkov a vinohradnícku tradíciu, umožniť kontakt obyvateľov Bratislavy s autentickým remeslom a žitými lokálnymi tradíciami," spresnila samospráva. Posilniť taktiež chce ekonomický význam lokálneho vinohradníctva, jeho rekreačných, zážitkových funkcií, ako aj samotnej poľnohospodárskej aktivity produkujúcej unikátne miestne víno či hrozno.

(TASR)

Tip na piatok a sobotu:  Na Malokarpatskej vínnej ceste otvoria vyše 100 pivníc

Od Bratislavy, cez Svätý Jur, Pezinok, Modru až po Trnavu sa v piatok popoludní otvorí pre milovníkov vína vyše 100 pivníc v 25 mestách a obciach malokarpatského regiónu. Do soboty (20. 11.) večera sa na Malokarpatskej vínnej ceste bude konať jedno z najznámejších vinárskych podujatí - Deň otvorených pivníc. Minulý rok sa pre pandémiu nového koronavírusu nekonalo, tentoraz bude v režime OTP.

Páčil sa vám článok?