FOTO a VIDEO: V rámci projektu 10 000 stromov mesto v Rači sadilo prvý vzrastlý strom sezóny

5.11.2020
Výsadba stromu gledíčia v Rači na jeseň - Projekt 10 000 stromov

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava spustilo v rámci projektu 10 000 stromov prvú jesennú výsadbu. Vo štvrtok zasadili prvý vzrastlý strom na Kadnárovej.

Dnešným dňom sa konala úvodná akcia jesennej výsadby tejto sezóny mestského projektu 10 000 stromov. „Začíname práve na jeseň logicky preto, lebo je to najvhodnejšie obdobie pre výsadbu, aby sa čo najlepsie zaistilo prežitie vysadených stromov do budúcnosti,“ povedal pre banoviny.sk dnes počas výsadby Andrej Kovarík, splnomocnenec primátora pre zeleň a životné prostredie. Dnes sa sadila odolnejšia drevina gledíčia trojtŕňová skyline, ktorá váži 150 kilogramov, čo je podľa jeho slov v súvislosti s meniacou sa klímou drevina mimoriadne odolná voči suchu, vlnám horúčav, kvôli ktorým v Bratislave už neprežívajú brezy alebo borovice čierne. 

Plán podľa Kovaríka je taký, že výsadba bude prebiehať na viacerých miestach nárazovo počas tejto jesene, v menej ideálnom prípade v jari, na jar iba v tých prípadoch, ak budú musieť dobiehať lehoty napríklad výrubových konaní. Kovarík by radšej presunul časť výsadby z jari na jeseň pre to, pretože podľa neho hrozí, že časť stromov by na jar mohla vyschnúť počas extrémnych teplôt, ktoré výsadbe v jarnom období neprajú. „Budúci rok, dúfam, že už budeme vedieť zapojiť aj obyvateľov, čo sme plánovali aj teraz, bohužiaľ, kvôli pronlémom s koronou sa nám to nepodarilo zrealizovať,“ dodal Kovarík. Jesenná výsadbová sezóna by mala trvať od opadu listov po prvé nepretržité mrazy, čo by malo byť v Bratislave približne do polovice decembra.

Presné počty, či v ktorej mestskej časti pribudne najviac stromov, Andrej Kovarík ešte nevedel upresniť. „Proces vyhľadávania tých plôch kontinuálne beží, zameriavame sa na preverovanie najmä stavu inžinierskych sietí na zdanlivo voľných plochách,“ poznamenal Kovarík s tým, že v priebehu času, ktorý ešte majú sa budú zameriavať na inžiniering voľných plôch, ktorý je časovo najnáročnejší. V Rači okrem prvého stromu sezóny by malo pribudnúť ešte ďalších približne 130 stromov - na Račianskej, Kadnárovej, Cyprichovej, Strelkovej, Hubeného a ďalších lokalitách. V ostatných častiach mesta to bude do 1000 stromov do konca roka.

V rámci výsadby pribudnú aj aleje. Jedna taká bude vysadená v Petržalke na Starohájskej. „Ako alej bude aj výsadba čerešní v spolupráci s japonským veľvyslanectvom, japonských sakúr, ktoré sme realizovali na Legionárskej ulici a na Karloveskej. Tam budú aleje postupne doplnené aj parkovou úpravou, ktorú aktuálne pripravujú krajinní architekti," doplnil riaditeľ oddelenia tvorby mestskej zelene Ivan Petro. 

Do ceny výsadby sa počíta nielen cena stromu, ale aj výsadba a následná trojročná starostlivosť. „Po troch rokoch starostlivosti, keď stromy prežijú, si už "idú“ ďalej svojou cestou. S výsadbou my nezačíname však na nule, minulý rok sme vysadili viac ako tisíc stromov, do konca tohto roka plánujeme vysadiť ešte tisíc stromov,“ spresňuje primátor.

Podľa Valla to nie je len aktivita mesta, ale aj všetkých inštitúcií, ktoré sú súčasťou mesta, zapojilo sa napríklad aj holandské veľvyslanectvo a takýto trend výsadby zelene je aj v zahraničí, a treba to začať realizovať hlavne realisticky. „Je veľa štúdií, ktoré jasné ukazujú, že je to prospešné, záleží od počtu stromov. Sú mestá aj New York, ktorý mal svoj program milión stromov, sú mestá, ktoré majú podľa reality programy na státisíce či desaťtisíce stromov,“ dodáva Vallo.

 Bratislava chce do roku 2022 vysadiť 10 000 stromov a kríkov. Pre dosiahnutie tohto cieľa spustila samospráva iniciatívu, kde hľadá partnerov z firiem, inštitúcií, organizácií a komunít. Rovnako do nej pozýva Bratislavčanov. Verejnosť môže iniciatívu podporiť darom na výsadbu dreviny alebo sa môže zapojiť priamo do sadenia. Aktuálne počty aj plány výsadby nájdete pravidelne aktualizované na webe iniciatívy 10000 stromov.

Zdroj: nc


Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Dnes zasadili prvý vzrastlý strom na Kadnárovej. Ide o gledíčiu trojtŕňovú vážiacu okolo 150 kilogramov.

(nc)

Páčil sa vám článok?