FOTO a VIDEO: Ako to vyzeralo v sobotu večer na Dňoch burčáku v Rači?

13.9.2020
Páčil sa vám článok?

Kultúrne či športové hromadné podujatia sa postupne kvôli momentálnej situácii s koronavírusom rušia, račianska radnica sa rozhodla jesenné Dni burčáku zrealizovať, ale v inej komornejšej atmosfére. Pozrite si, ako to tam vyzeralo včera vo večerných hodinách.

Račianske vinobranie túto sezónu pre opatrenia v súvislosti s COVID-19 a momentálnou situáciou prebieha inak, ako boli ľudia zvyknutí z minulých sezón. Prvou zmenou je aj zmena názvu a prechod na komornejšiu udalosť. "Kvôli momentálnej situácii sme sa spolu s Račianskym vinohradníckym spolkom rozhodli usporiadať Dni burčáku - komorné podujatie s komunitným programom a otvorenými dvormi, pivnicami a vinicami račianskych vinárov," informovala o plánovanej udalosti račianska samospráva na svojom webe.

Okrem toho zostal aj kultúrny program v priestore amfiteátra, Parku J. M. Hurbana, priamo v dvoroch a viniciach, podujatie ako tradičné odovzdanie strapca hrozna starostovi či sprievod na traktoroch. My sme sa boli včera večer pozrieť, ako to vyzeralo v amfiteátri. Oznam na bráne prikazoval, aby všetci v areáli mali nasadené rúška a dodržiavali sociálny rozostup. Pri vstupe stál SBS-kár, ktorý kontroloval, či máte nasadené rúško a mal na starosti aj počet ľudí, ktorých vpustí do oploteného areálu. Upozornil nás, že východ z areálu je iný ako vstup, z hornej časti. V amfiteátri veľa ľudí nebolo a pravidlá sa celkom dodržovali. Boli sme tam okolo 20.00 hodiny a tlačenicu ľudí, akú poznáte z minulých ročníkov, sme tam rozhodne nenašli. Počas našej návštevy hrala živá kapela PartyTime, pár ľudí pred pódiom aj tancovalo. 

Boli sme hladní, tak sme sa vybrali pozrieť si ponuku jedál. Stánkov s občerstvením by ste spočítali na prstoch dvoch rúk, väčšinu ponuky však tvorili nápoje - tradičný jesenný burčák či víno. Z jedál sme si teda nemohli veľmi vyberať, asi v dvoch stánkoch sme našli ponuku jedla. V jednom ponúkali klobásu s chlebom a horčicou, encián v opečenej žemli, cigánsku v žemli, ktorá bola v čase nášho príchodu vypredaná či lokšu s pečienkou. V ďalšom stánku to boli menšie jedlá ako pagáče. Tradičné plné stánky lokší od výmyslu sveta, sladkých či slaných, ako sme zvyknutí a na ktoré sme sa tešili, sme hľadali márne. 

Zdroj: nc

​Dali sme si teda encián a klobásu, boli chutné, za tieto jedlá sme zaplatili 4 eurá. Burčák sme skúsili z viacerých stánkov a bol naozaj výborný. Čo sa týka ceny, 0,1 dcl burčáku stálo 0,5 eura. Pýtali sme sa predávajúcich v jednom stánku, kde sme ho kupovali, aký mali deň a koľko prišlo ľudí a tie nám potvrdili, že tržby sa nepribližujú tým z minulých sezón, ale nie je to až také zlé. Prekvapené boli, že mnoho ľudí, dokonca ani miestnych nevedeli, že sa Dni burčáku nakoniec uskutočnia. "Zastavila ma známa z Rače a bola prekvapená, že udalosť bude. Myslela si, že všetko kvôli koronavírusu porušili. Bolo to podľa mňa málo propagované," tvrdí predávajúca zo jedného stánku. Spôsobené to bolo zrejme aj tým, že opatrenia sa posledné dni menili, a viaceré hromadné kultúrne podujatia podobného typu boli zrušené, napríklad Karloveské hody či Vinobranie v Pezinku.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Zdroj: nc

​Takto to vyzeralo v sobotu 12.9. krátko po 20 hodine.

Po 22.00 hodine pracovník SBS všetkých prítomných prišiel upozorniť, že podujatie končí a požiadať, aby areál opustili. 

(nc)

Páčil sa vám článok?