FOTO a VIDEO: Unikátna farma v Rači funguje už šiesty rok. Kam však zmizli niektoré zvieratá?

5.9.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Boli ste už na farme v Rači? Za takmer šesť rokov ju objavili mnohí Bratislavčania, ktorí sem radi chodia aj so svojimi ratolesťami. Deti si môžu pohladkať kozičky či zaskákať na trampolíne, dospelí si zas radi kúpia čerstvé mlieko alebo vajíčka. Niektoré zvieratá sa však z farmy medzičasom vytratili, a to nielen pre chýbajúce peniaze.

Pánom tohto kúska dediny uprostred hlavného mesta je Robert Hammer, ktorý prišiel do Bratislavy pred 15 rokmi z českého Liberca a dnes je aj miestnym poslancom za Krasňany. No predovšetkým farmárom dušou a telom, žiaden kancelársky typ.

„Pre mňa je to robota a koníček zároveň, ktorý mi je blízky od detstva, rodičia mali gazdovstvo. Okrem toho, mám rád domáce jedlo,“ s úsmevom vysvetľuje farmár motiváciu pre túto náročnú prácu. Okolo nôh sa mu tmolí čierno-biely psík z útulku, na hospodárskom dvore medzi vinohradmi našiel šťastný život vo voľnej prírode. Tak ako dvesto sliepok, dvadsaťpäť kôz, ale aj dve kravky, husi i kačky, ktoré tu Robert Hammer chová.

Zdroj: Marián Dekan

​Pasúce sa kozy hľadá Robert Hammer cez GPS.

Farmárčenie v meste je však zjavne ťažšie ako na vidieku. Napríklad ovce už na hospodárskom dvore nenájdete. „Hlavné stádo som predal, musel som totiž zaplatiť pokutu. Kontrolóri mi vyčítali napríklad to, že tunajšie pozemky nie sú vhodné na pasenie. Teda asi nefarmárčim,“ hovorí s iróniou.  Ďalšie ovečky sa dnes pasú na lúke v Záhorskej Bystrici. Aj z nich časť predal, aby mal z čoho živiť ostatné zvieratá. Koňa, na ktorom sa mohli deti povoziť, zas musel dať preč. „Niekto mi ho totiž infikoval,“ prekvapuje Robert Hammer.

Zdroj: Marián Dekan

​Kravky sú zatiaľ dve, na Vianoce má pribudnúť teliatko.

Ešte pred dvoma rokmi pre Bratislavské noviny prezradil, že by chcel rozbehnúť projekt Psychologicko-terapeutická výchova na farme. „Aby si deti posilňovali nielen vzťah k zvieratám a predstavivosť, ale aj imunitu kontaktom s ovečkami, kozami, kačicami. Zapojím ich do kŕmenia, čistenia, strihania či dojenia,“ plánoval.

Župa mu na projekt odsúhlasila dotáciu 10-tisíc eur, z peňazí však napokon nevidel nič. „K podpísaniu zmluvy už nedošlo, zrejme aj preto, že to bolo tesne pred voľbami,“ krčí plecami. Bez financií to však nejde a zadlžiť sa v banke nechce.

​Výchova na farme sa však deje aj spontánne – keď sem prídete s deťmi, Robert Hammer vám ochotne porozpráva o zvieratkách všetko, čo vás bude zaujímať. Stretávame tu tiež študentky Mišku a Dianu, budúce veterinárky, ktoré prišli na prax. „Pasieme kozy, dojíme, farmár nám tiež ukáže, ako sa brúsia paznechty, kopýtka,“ hovorí Diana, na ktorú najviac zapôsobila jeho láska k zvieratám: „Hneď na začiatku som bola prekvapená, ako sa za ním všetky rozbehli, keď ho zbadali. Vidieť, že ich má veľmi rád.“

Zdroj: Marián Dekan

​Študentky Miška a Diana v lete na farme praxovali.

Dievčatá si pochvaľujú aj bioprodukty, kozie mlieko je vraj vynikajúce. Vedia to i Račania a ďalší zákazníci, ktorí pravidelne chodia za čerstvým mliekom či vajíčkami práve sem na hospodársky dvor. Obslúžia sa sami - tovar si vyberú z chladiaceho boxu a peniaze nechajú v „krabičke“. Farmár tento spôsob predaja nezrušil, hoci sa vždy nájdu špekulanti, ktorí sa zásobia bez zaplatenia. „Urobil to dokonca aj môj stálejší zákazník, čo ma prekvapilo. Takéto situácie však riešim s pokojom, bez zbytočných konfliktov,“ hovorí.

Zdroj: Marián Dekan

Čerstvé mlieko či vajíčka si vyberiete z chladničky sami a zaplatíte "do krabičky".

Pozrie sa na hodinky, bude jedenásť, je čas nájsť kozy, ktoré by mali byť na neďalekej lúke. Podľa GPS raz-dva zistí, kde sa zvieratká ukryli pred horúcim slnkom a ženie ich z paše do maštale. On zase odchádza domov na obed, vstával pred piatou ráno a  práce okolo farmy bude mať až do desiatej večer. „Na dovolenke som nebol ani nepamätám, už by sa mi aj zišla,“ podotýka Robert Hammer, svoj svet uprostred vinohradov by však ťažko opúšťal.

Zdroj: Marián Dekan

​Kúsok dediny nad panelákmi v Rači.

No raz bude musieť, na pozemkoch, kde stojí hospodársky dvor, sa totiž skôr či neskôr začne stavať. „Ako miestny poslanec sa snažím hlavne o to, aby sa zabránilo necitlivej výstavbe v tomto nádhernom prostredí pod Karpatmi,“ zdôrazňuje. Zatiaľ je pokoj, ani sťahovanie farmy na Kráľovu horu do Karlovej Vsi, ktoré Robert Hammer spomínal v minulosti, nie je ešte aktuálne. Na radosť mnohých Račanov.

(ac)

Páčil sa vám článok?