Račania budú mať čoskoro zdieľané bicykle: Službu poskytne dodávateľ z východu

5.3.2020
bikesharing antik

Zdroj: Facebook/Antik Telecom

Páčil sa vám článok?

Zdieľanie bicyklov bude fungovať na inom princípe, ako má Slovnaft BAjk. Bicykle nemajú dokovacie stanice, najbližší voľný bicykel nájdete cez mobilnú aplikáciu, podobne, ako to bolo v prípade zdieľaných kolobežiek v hlavnom meste.

Začiatkom apríla by mala mať Rača systém zdieľaných bicyklov. Nebude ich prevádzkovať Slovnaft BAjk, ale pôjde o bicykle, ktoré dodá telekomunikačný operátor Antik Telecom. Požičiavanie by malo fungovať nielen v Rači, ale aj v Novom Meste a vo Vajnoroch, rokuje sa o spoločnej zmluve. Košická firma ANTIK má zatiaľ s poskytovaním služby bikesharingu skúsenosti v iných mestách zatiaľ len na východe ako Poprad, Moldava nad Bodvou, Trebišov, Košice.

"Aktuálne prebiehajú rokovania so spoločnosťou ANTIK, ako i s okolitými mestskými časťami - Nové Mesto, Vajnory, Ružinov ohľadom spoločnej zmluvy. Preto akékoľvek podrobné informácie do ukončenia rokovaní nemáme k dispozícii, "informovala vedúca oddelenia kultúry a komunikácie MČ Rača Margaréta Cehláriková.

Podľa jej slov je pravdepodobné, že službu spustí ANTIK už na jar. Ako výhodu spustenia služby aj v okolitých mestských častiach považujú to, že by sa rozšírilo územie, kde bude možné bicykel odložiť.

Čo sa týka výberu dodávateľa, zaujímalo nás, ako prebehol a či bolo uskutočnené transparentné výberové konanie. Podľa Margaréty Cehárikovej oslovili aj SlovnaftBajk – tí však majú rámcovú zmluvu s Hl. mestom SR Bratislava, a teda neuzatvárajú zmluvy s jednotlivými mestskými časťami.

"Nevidíme žiaden problém v tom, že bude v Bratislave fungovať viacero služieb. V prípade ak sa nájde ďalší záujemca, nemáme problém dohodnúť spoluprácu aj s ním, " spresnila Cehláriková.

"Z doterajších rokovaní s firmou vyplýva, že by systém fungoval na rovnakom princípe ako napr. v Košiciach," hovorí ďalej o zámere hovorkyňa Rače.

Podľa zmluvy spoločnosť na vlastné náklady dodá 80 bicyklov, riadiaci systém aj potrebné náhradné diely. Cena za požičanie bicykla bude 1 euro na hodinu s minútovou tarifikáciou a depozitom 20 eur.

Bývalý poslanec miestneho zastupiteľstva v Rači Jozef Mórik upozornil na to, že v zmluve je ukotvené to, že každodenný zvoz bicyklov a tzv. „menšie opravy“  budú v réžii mestskej časti, čím môže MČ naraziť na problém.

ANTIK bikesharing deklaruje ich výhodu v tom, že nepotrebujú mať pevne vybudované dokovacie stanice a bicykle je možné odložiť na akomkoľvek verejne dostupnom a vhodnom mieste. Spoločnosť bicykle dováža z Číny.

(nc)

Páčil sa vám článok?