V Rači realizujú pasportizáciu stromov, košov i lavičiek

9.2.2020

Zdroj: FB Priatelia Rače

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej mestskej časti Rača realizuje oddelenie životného prostredia a dopravy od minulého roka pasportizáciu stromov, košov a lavičiek. Presný katalóg majetku má zabezpečiť efektívnejšiu údržbu. Račianska samospráva o tom informuje na svojom webe.

 "Základom pre efektívnu správu a údržbu verejných priestranstiev je prehľad o majetku, za ktorý nesie mestská časť Rača zodpovednosť," vysvetľuje miestny úrad s tým, že cieľom je vytvoriť prehľadnú databázu. "Tá umožní na základe objektívnych kritérií rozhodovať o dopĺňaní košov alebo lavičiek, či uľahčí spoluprácu s externým dodávateľom, ktorý sa stará o stromy na území Rače," spresnila mestská časť.

Pilotný projekt pasportizácie bol ukončený v lokalite Komisárky, v ktorej má samospráva po novom presný prehľad o druhovej skladbe stromov aj voľných plochách pre ďalšiu výsadbu. V prípade košov a lavičiek boli identifikované tie, ktoré si vyžadujú údržbu. Zároveň sa podarilo identifikovať miesta, kam budú v tomto roku doplnené odpadkové koše a lavičky.

"V súčasnosti sa realizuje pasportizácia v štvrti Záhumenice. Cieľom oddelenia životného prostredia a dopravy je ukončiť pasport celého územia mestskej časti do konca roka 2020," uviedla Rača. Do budúcnosti to má tiež mestskej časti umožniť efektívnejšie nastaviť verejné obstarávania či služby s cieľom vytvoriť esteticky i funkčne vhodné prostredie vo verejných priestranstvách.

(TASR)

Páčil sa vám článok?