Hororový návrat školákov z výletu: Vo vagóne bez okien deti kolabovali, ratovali ich lekári!

25.6.2019
0

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Otrasný zážitok počas návratu z výletu čakal na žiakov osemročného Gymnázia školských bratov v Rači. Namiesto pohodlnej cesty domov ich v Partizánskom poslali do vozňa bez sedadiel, okien a klimatizácie! V nedýchateľnom prostredí deti kolabovali, viaceré museli zachraňovať lekári!

Ako informoval portál cas.sk, na trase Prievidza – Bratislava došlo v pondelok k tragédii, keď vlak zachytil na koľajisku ženu. Keď sa cestujúci konečne dočkali náhradnej súpravy, vysvitlo, že do osobných vozňov sa všetci nedostanú. Tých ostatných, vrátane detí z bratislavskej Rače, usadili do vagóna, ktorý však nebol určený na prepravu ľudí.

„Tie vozne nemali sedadlá ani okná, v tridsaťstupňovej horúčave tam zakrátko bol nedýchateľný vzduch,“ povedal pre cas.sk rozhorčený rodič druháka osemročného gymnázia. „Keď konečne vlak zastal, osem detí bolo v stave kolapsu, jednému dievčaťu museli privolaní záchranári podávať priamo na stanici infúzie. Sme zhrození z toho, že sa také niečo môže stať a budeme žiadať železnice o ospravedlnenie a vysvetlenie,“ tvrdí.

K udalosti na trase Prievidza - Bratislava sa vyjadrila aj Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK): "V pondelok 24. 6. 2019 došlo na trati Prievidza – Bratislava k usmrteniu osoby (samovražda), v dôsledku čoho bola na tejto trati neplánovaná výluka. Pre cestujúcich preto musela byť zabezpečená náhradná autobusová doprava (NAD) a prestup do ďalšieho vlaku. Skupina školákov bola riadne nahlásená, špeciálne kvôli deťom sa ešte raz otáčal autobus NAD. Luxus, aby nový/modernizovaný vlak čakal na nepredvídateľnú mimoriadnu udalosť ako záložný, si ZSSK nevie dovoliť, nie je možné mať pripravené plnohodnotné náhradné vozne v každej stanici. Skupina žiakov sa prepravovala v neklimatizovanom vozni BDs 50 56 82 40 370-2, čo je osobný vozeň 2. triedy s batožinovým priestorom (rok výroby 1981). Tento vozeň sa delí na 5 oddielov 2. triedy pre cestujúcich (jedna polovica vozňa bola teda s miestami na sedenie), batožinový priestor s držiakmi na 6 bicyklov (6 miest), ktorý je rozdelený posuvnými dvojkrídlovými dverami, služobný oddiel a bočnú chodbu a, samozrejme, toaleta s tečúcou (úžitkovou) vodou. V priestore, kde boli deti (prišli autobusom ako posledné), neboli sedadlá. Priestor primárne slúži na prepravu batožiny alebo bicyklov. Nevyhnutnosť prepravy detí v tomto type vozňa a celé riešenie mimoriadnej udalosti v súčasnosti dôkladne preverujeme, no sme radi, že sa nám v tomto konkrétnom prípade podarilo minimalizovať meškanie pod dve hodiny. Trať bola totiž pre policajné vyšetrovanie neprejazdná až šesť hodín. Samozrejme, deťom, pani učiteľkám aj rodičom sa v mene ZSSK za situáciu, ktorá pri riešení mimoriadnej udalosti na trati nastala, veľmi ospravedlňujeme. So školou sme sa spojili a chceme sa dohodnúť na kompenzácii.,“ reagoval pre Bratislavské noviny hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

(bn)

Páčil sa vám článok?