Revitalizácia Biskupického ramena zlepší stav vegetácie

13.10.2018
Biskupické rameno

Zdroj: Facebook/ SVP

Páčil sa vám článok?

Biskupické rameno vo Vlčom hrdle roky nemalo priamy kontakt s dunajskou vodou. V rámci stavby bratislavského obchvatu sa to zmení. Sprietočnenie ramena a jeho revitalizácia by mali zlepšiť stav vegetácie, ako aj podmienky pre život rýb, obojživelníkov a vodného vtáctva.

V ramene bola doteraz len priesaková voda, čo malo za následok, že celé priľahlé územie Biskupických lužných lesov dlhodobo trpelo nedostatkom vody. „V súčasnosti sa realizuje vytvorenie prívodného kanála, ktorý privedie vodu do Biskupického ramena priamo z Dunaja,“ informoval nás Marián Bocák, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku. „Sprietočnením Biskupického ramena pomocou odberného objektu bude umožňovať regulovať množstvo vody privedenej do ramena, ale v čase povodňových prietokov na Dunaji ho bezpečne uzavrieť. Na opačnom konci ramena bude vybudovaný ďalší odberný objekt pre umožnenie odoberania vody z ramena a dotovania reliktov ľavostranných dunajských ramien pod Bratislavou.“

Projekt nadlepšenia Biskupického ramena je aktivita v rámci stavby „ Diaľnica D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka sever, projekt kompenzačných opatrení“. Na návrhu opatrenia sa podieľali aj ochranárske organizácie Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) a Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS Birdlife Slovakia).

V spolupráci so SVP už BROZ v nedávnej minulosti zlepšil stav a sprietočnil viaceré ramená Dunaja, napríklad Devínske a Karloveské rameno priamo v Bratislave.

(in)

Páčil sa vám článok?