V Podunajských Biskupiciach si pripomenú výročie úmrtia Zdenky Schelingovej

30.7.2018
0
Kostol povýšenia Svätého kríža v Podunajských Biskupiciach

Zdroj: google maps

Páčil sa vám článok?

V Kostole svätého kríža v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice si dnes o 18.00 h pripomenú 63. výročie úmrtia blahoslavenej Zdenky Schelingovej.

Kongregácia milosrdných sestier Svätého kríža, ktorá pripravila spomienkovú slávnosť, informovala, že svätá omša sa uskutoční v deň liturgickej spomienky na blahoslavenú Zdenku, ktorá pripadá na 30. júla. 

Hlavným celebrantom slávnostnej svätej omše bude rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik. "Program sa začína vždy hodinu pred svätou omšou modlitbou svätého ruženca a litániami k blahoslavenej Zdenke," informovala Kongregácia milosrdných sestier Svätého kríža.

Blahoslavená sestra Zdenka Schelingová sa narodila 24. decembra 1916 a pochádzala z obce Krivá na Orave. V rokoch 1933 - 1935 absolvovala zdravotnú školu a 6. júla 1931 nastúpila do kláštora milosrdných sestier Svätého kríža do Podunajských Biskupíc ako kandidátka, v noviciáte prijala rehoľné meno Zdenka. Pracovala v Československej štátnej univerzitnej nemocnici v Bratislave a v nemocnici v Humennom.

Začiatkom roka 1952 pomohla k úteku kňazovi Štefanovi Koštiaľovi a trom bohoslovcom, ktorí boli väznení. Motívom jej činu boli slová dozorcu, že kňaza spolu s ostatnými odvezú do bývalého Sovietskeho zväzu a tam ich popravia. Ukázalo sa však, že išlo o pascu, ktorú pripravila vtedajšia Štátna bezpečnosť. Tá ju 29. februára 1952 zatkla a po niekoľkomesačnom vyšetrovaní sprevádzanom mučením bola postavená pred súd, ktorý ju 17. júna 1952 odsúdil za vlastizradu na 12 rokov väzenia a desať rokov straty občianskych práv. Väznili ju v Rimavskej Sobote a v Česku v Pardubiciach, Brne a Prahe.

Keď už bolo isté, že pre vážne zdravotné problémy jej nezostáva viac ako rok života, v apríli 1955 ju na amnestiu prepustili na slobodu. Zomrela 31. júla 1955 v trnavskej nemocnici. Jej telesné pozostatky uložili v kostole v Podunajských Biskupiciach.

Krajský súd sestru Zdenku 6. apríla 1970 oslobodil spod obžaloby pre trestný čin vlastizrady, neskôr Najvyšší súd Slovenskej socialistickej republiky zrušil rozsudok nad Schelingovou v celom rozsahu a umožnil jej úplnú občianskoprávnu rehabilitáciu.

Za blahoslavenú ju vyhlásil pápež Ján Pavol II. 14. septembra 2003 v Bratislave.

(TASR)

Páčil sa vám článok?