FOTO: Takto vyzerá betonáž mostu v Petržalke

21.9.2023

Zdroj: Foto Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Od utorkobého rána sa v Petržalke pri Farskom kostole Svätej rodiny realizovala 18 hodinová betonáž mostného objektu. Vyliatych bolo takmer 1 300 kubických metrov betónu na jedenkrát, aby boli zabezpečené jednotné vlastnosti hlavnej mostnej dosky a statika mosta. Informácie prináša Facebook hlavného mesta.

V ďalšej fáze sa dokončí debnenie a následná betonáž trámov, v ktorých sú taktiež umiestnené predpínacie laná - most je totiž tzv. predpätý, čo znamená, že po dokončení ďalšej betonáže a nábehu požadovaných pevností betónu sa budú laná predpínať, aby objekt zvládol záťaž. Betón bol vozený nepretržite z dvoch betonárok, tretia bola v pohotovosti pre prípad poruchy.

Okrem betonáže tohto mosta prebiehajú práce na celom koridore stavby. Na druhom, združenom moste na Rusovskej ceste, sú už zabetónované všetky dilatačné celky na oboch mostných oporách. Osadené sú aj prvé oceľové nosníky. V tomto úseku boli tiež realizované prípojky nízkeho napätia na budúce automaty na cestovné lístky a informačné tabule na zastávkach.

Na Jantárovej ceste, v úseku od Lietavskej po Betliarsku, boli búrané staré cestné komunikácie. Neďaleko na Tematínskej ulici prebieha jej rozširovanie, keďže čoskoro bude slúžiť ako dočasná prístupová trasa do zdravotníckeho strediska. Na celej stavbe prebiehajú zemné práce, navážanie štrkodrvy, výkopy a kladenie potrubí, začíname však aj s testovaním prvých spodných dosiek pevnej jazdnej dráhy, ktoré sú súčasťou električkového zvršku.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?