Nový režim na záchytných parkoviskách v Petržalke: Kto a kedy zaparkuje bezplatne?

1.11.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Veľký rozruch vyvolalo ešte v lete rozhodnutie magistrátu zriadiť záchytné parkoviská priamo v platenej zóne PAAS na petržalských Dvoroch 4. Kým rezidenti si za parkovanie platia, návštevník mohol u nich odstaviť auto kedykoľvek zadarmo. Teraz sú už pravidlá iné.

V krátkom čase otvorilo hlavné mesto štyri nové bezplatné záchytné parkoviská: počas tohto leta pribudlo jedno v Rači na Komisárkach a tri v Petržalke – na Jasovskej, na Macharovej a na Černyševského ulici. Práve rozhodnutie o posledných dvoch, ktoré sú v PAAS zóne Dvory 4, nahnevalo viacerých obyvateľov lokality. Parkovisko na Macharovej aj na Černyševského ulici totiž veľmi rýchlo obsadili nerezidenti, ktorí tu mohli parkovať v ktorúkoľvek hodinu úplne zadarmo, kým domáci si po spustení PAAS zóny museli kúpiť rezidentskú parkovaciu kartu.

„Na nových záchytných parkoviskách, ktoré sme nedávno otvorili, sa parkuje zadarmo, aby sme ľudí, ktorí do Bratislavy dochádzajú, na tieto parkoviská naučili. Aby tam nechali autá a pokračovali do centra s MHD. Podľa toho, ako sa budú využívať, sa režim na týchto parkoviskách môže prispôsobovať,“ vysvetľoval primátor Matúš Vallo v rozhovore pre banoviny.sk koncom augusta.

Konkrétne k záchytnému P + R parkovisku na Macharovej však magistrát už predtým potvrdil, že pripravuje jeho reguláciu tak, aby sa pre parkujúcich vodičov uzavrelo neskoro večer a otvorilo skoro ráno, a teda slúžilo primárnemu účelu dochádzania do zamestnania/mesta počas dňa a nevyužívalo sa ako odstavné parkovisko.

Zdroj: ac

Záchytné parkovisko Macharova

Stalo sa tak pred dvoma týždňami, ale zmena sa podľa oznamu na zelenej tabuli, umiestnenej pred vjazdom, týka iba nerezidentov. Nielen na Macharovej, ale aj na záchytnom parkovisku na Černyševského ulici môžu od 17. októbra zaparkovať počas pracovných dní v čase od polnoci do 5. hodiny ráno len vodiči s platnou rezidentskou PAAS kartou. Pre ostatných vodičov teda platí, že na oboch záchytných parkoviskách môžu v daných dňoch nechať svoje auto len od 5. hodiny ráno do 24. hodiny v noci.

Zdroj: ac

​Záchytné parkovisko na Černyševského ulici 

Po zavedení tejto zmeny sme si viackrát všimli, že záchytné parkovisko na Černyševského je najmä vo večerných hodinách takmer prázdne, kým predtým ste často mali problém nájsť voľné miesto. Nerezidentom v lokalite Dvory 4 však pomohla mestská časť Petržalka, ktorá do svojho parkovacieho systému nedávno zapojila súkromnú spoločnosť: v čase od 22. hodiny večer do 7. hodiny rána môžu parkovať za jediné euro na neďalekom súkromnom parkovisku na Muchovom námestí pred Billou. Navyše, úplne grátis je k dispozícii nočné parkovanie ešte o kúsok ďalej, pred obchodným centrom TPD na Farského ulici. Dobré riešenie pre lokalitu, kde síce rezident vďaka PAAS ľahšie zaparkuje, ale nerezident má vážny problém. O to viac, že parkoviská týchto obchodov bývali v noci nevyužité, zatiaľčo autá pred reguláciou obsadzovali aj chodníky.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie