Vedeli ste? Objaviť skryté miesta Petržalky vám pomôže tunajšie infocentrum

13.8.2022
0

Zdroj: Martin Kleibl

Páčil sa vám článok?

Petržalka má oproti ostatným mestským častiam ďalší unikát – Petržalské infocentrum. „Je to zatiaľ len taká demo verzia informačného strediska,“ hovorí skromne autor nápadu, projektový manažér Kultúrnych zariadení Petržalky (KZP) Martin Kleibl.

Otvorili ho prvého júla v DK Zrkadlový háj a aktuálne slúži najmä pre samotných Petržalčanov. Odkrýva im totiž možnosti na relax, zaujímavosti i skryté miesta v ich bezprostrednom okolí.

Kúpiť za tri eurá si tu môžete úžasnú ilustrovanú mapu Petržalky, ktorá bola vytvorená na spôsob „use-it“ máp. To sú také, ktoré vytvárajú miestni pre turistov. Ukazujú im v nej miesta, ktoré by v bežnom bedekri nenašli. Mapa je skutočne pútavá, s ilustráciami Karolíny Uherčíkovej a plná zaujímavostí, ktoré zostavil Martin Kleibl. Vedeli ste napríklad, že na Námestí hraničiarov sa dajú na stene za borovicami ešte rozoznať odtlačky nápisu „Ochrana štátnych hraníc je povinnosťou každého občana“? Alebo... kde možno v Petržalke vidieť fascinujúcu predzáhradku plnú bábik, zájsť na hispánsku kuchyňu, či ochutnať pivo v jedinom pivovare v Petržalke, kde sa pivo aj varí?

„V infocentre nájdu Petržalčania aj bezplatné brožúry a mapy, ktoré vydal Bratislavský kraj a týkajú sa pravého brehu Dunaja, cyklotrás, ktoré súvisia s Petržalkou a okolím aj s presahom do Rakúska,“ hovorí autor projektu. „Napríklad aj cyklomapu popri niekdajšej železnej opone cez celú Európu.“

Zdroj: Martin Kleibl

​Kúpiť si tu môžete knihu o Petržalke, vystrihovačku Stromu života, za euro je v ponuke aj 20 druhov pohľadníc vrátane netradičných pohľadov na Petržalku či dobových fotiek z výstavby. Kto chce mať kúsok Petržalky na stene v obývačke, môže si kúpiť jednu z grafík s motívom známych monumentálnych malieb na panelákoch. Tričká majú zas motív Stromu života. Je fosforový, takže v noci svietia.

Infocentrum sídli v pokladni domu kultúry len dočasne. Po rekonštrukcii DK Zrkadlový háj – (premenou prejde fasáda, terasa aj schodisko a zreorganizuje sa aj časť interiéru) sa zrejme presunie do kaviarne, kde si brožúry budú môcť ľudia prezerať aj pri káve na terase. Už dnes si tu môžete kúpiť napríklad tričká.

Martin Kleibl tvrdí, že možností aj nápadov na rozšírenie infocentra má veľa. V budúcnosti by ste si tu mohli objednať aj výlety po Petržalke, napríklad aj starými škodovkami, spojené s výkladom o časoch minulých.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie