Prídete? BSK spomienkou na H. Tautza pripomína, akú hodnotu má sloboda

6.8.2022
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) si v sobotu opäť pripomenie, akú hodnotu má sloboda. Urobí tak pri príležitosti výročia smrti 18-ročného chlapca Hartmuta Tautza, ktorého pri pokuse o útek v auguste 1986 smrteľne napadli špeciálne vycvičené nemecké ovčiaky Pohraničnej stráže ČSSR. Spomienkový memoriál sa uskutoční o 17.00 h pri pamätníku Hartmuta Tautza na Kopčianskej ulici v bratislavskej Petržalke.

Už minulý rok spustil geocachingovú hru Hartmut Tautz Memorial, ktorá hráčov prevádza tragickým príbehom mladého utečenca z NDR. Vracajú sa v čase do roku 1986, kde stretávajú množstvo postáv a na vlastnej koži zažívajú situácie, ktoré sú v súčasnosti pre mnohých už nepredstaviteľné. Súčasťou sobotnej spomienky bude aj výklad odborníka na železnú oponu Petra Mikleho z Ústavu pamäti národa. Priblíži osudy Hartmuta Tautza a návštevníkov prevedie po miestach, kde sa táto tragická udalosť odohrala. K dispozícii budú aj fotografie z vyšetrovania.

Mladý nemecký emigrant a hudobník Hartmut Tautz sa večer 8. augusta 1986 pokúsil o útek z Petržalky do Rakúska. Prestrihol prvý ochranný plot, nasledovala signálna stena, ktorú tiež prekonal. Avšak jej narušením vyslal signál na pohraničnú rotu, ktorá za mladíkom vyslala vycvičených psov. Tí mladíka dobehli zhruba 20 metrov od hraničnej, demarkačnej čiary, kde ho napadli.

Zdroj: BSK

Hartmut Tautz

Hartmut Tautz svojim zraneniam podľahol o tri hodiny neskôr vo vojenskej nemocnici. Ak by mu vraj bola poskytnutá odborná a včasná pomoc, zo zranení sa mohol vyliečiť. Pohraničiari ho totiž nechali ležať údajne s tým, že zaisťovali stopy ďalšieho možného "narušiteľa". Do nemocnice ho už priviezli neskoro.

Pamätník mu neďaleko železničného priecestia smerom na Kittsee a vojenského cintorína v bratislavskej Petržalke odhalili v roku 2016.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?