Prežite príbeh chlapca, ktorého pri úteku za slobodou roztrhali psy pohaničnej stráže

4.8.2022
0

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Už túto sobotu si Bratislavský samosprávny kraj pripomenie smutné výročie smrti 18-ročného chlapca Hartmuta Tautza, ktorého v roku 1986 pri pokuse o útek za slobodou roztrhali psy pohraničnej stráže. Viac nám prezradila hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Spomienkový memoriál sa uskutoční 6. augusta o 17:00 hodine pri Pamätníku Hartmuta Tautza na konci Kopčianskej ulice v Petržalke (neďaleko hranice s Rakúskom).

„Je dôležité nezabúdať na mementá histórie. Treba ich mať v pamäti, aby sa nič podobné ani iné už nezopakovalo. Preto si aj každoročne pripomíname tento smutný príbeh chlapca utekajúceho za slobodou. Dokonca sme pred rokom spustili geokešingovú hru Hartmut Tautz Memorial, ktorá hráčov prevedie týmto tragickým príbehom mladého utečenca z NDR. Širokú verejnosť opäť pozývame prežiť príbeh Hartmuta Tautza na vlastnej koži,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Zdroj: BSK

Hartmut Tautz.

Mladý nemecký emigrant sa večer 8. augusta 1986 pokúsil o útek z Petržalky do Rakúska. Po prekonaní ženijno-technických zátarás ho tesne pred vstupom na rakúske územie napadli špeciálne vycvičené vlčiaky Pohraničnej stráže ČSSR. Mladý muž zraneniam podľahol.

Zdroj: BSK

​Pamätník Hartmuta Tautza.

Jeho príbeh je mementom hrôz, ktoré totalitný režim spôsobil. Prostredníctvom geokešingu môžu hráči prežiť tragický osud mladého utečenca a pripomenúť si, akú obrovskú hodnotu má sloboda. Vrátia sa tak v čase do roku 1986, kde stretnú množstvo postáv a zažijú situácie, ktoré sú dnes už pre mnohých nepredstaviteľné. Absolvovanie geokešingovej hry bude pokračovať výkladom odborníka na železnú oponu Petra Mikleho z Ústavu pamäti národa. Priblíži osudy Hartmuta Tautza a prevedie návštevníkov po miestach, kde sa táto tragická udalosť odohrala. Počas výkladu budú k dispozícii aj unikátne fotografie z vyšetrovania. Hra sa začína o 17:00 hodine a prednáška 17:40.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?