Nájdite sa so zvieratkom z útulku: Podujatie navštívil rekordný počet ľudí, svoj domov našli ďalší psíci

30.6.2022
0

Zdroj: Zvierací ombudsman

Páčil sa vám článok?

Uplynulú nedeľu sa v Sade Janka Kráľa pred Auparkom konal už 11. ročník charitatívneho adopčného podujatia Nájdite sa so zvieratkom z útulku. Horúčavy síce boli neúnosné, no aj napriek tomu prišlo podporiť túto akciu stovky ľudí.

Hoci bol tento ročník historicky najnavštevovanejší, blížiace sa dovolenky podľa organizátorov mnoho návštevníkov od finálneho rozhodnutia adoptovať si psíka odradili. No chlpáčov potešilo aj samotné pohľadenie, venčenie v Sade Janka Kráľa a desať psíkov odišlo z podujatia už do svojich nových domovov.

Cieľom podujatia, ktoré organizuje iniciatíva Zvierací ombudsman, je podporiť prácu
slovenských útulkov, ktoré roky suplujú povinnosti štátu postarať sa o túlavé psy.
Popri legislatívnej zmene financovania útulkov štátom je práve organizácia podujatia Nájdite sa ďalšou formou podpory slovenských útulkov, adopcií a dočasnej starostlivosti.

Priamo na podujatí sa predstavili útulky z celého Slovenska, konkrétne OZ Bullterrier Rescue Slovakia, OZ Ľudia pre nás, OZ Zvieratkovo, útulok Skalica, Siberian Husky Rescue, Labka pomoci, Tulkáčik, SAOZ, OZ Berry dog a Bánovskí chlpáči.

Doobedňajší program, ktorým sprevádzala Katarína Balážiová - Becca, bol venovaný predstavovaniu jednotlivých útulkov, ich činnosti a samozrejme, psíkom, ktorých priniesli na adopciu. Adopcie prišlo podporiť aj niekoľko umelcov - psičkárov, ktorí vystúpili bez nároku na honorár. Na pódiu sa objavil Majself, speváčka a herečka Veronika Strapková, Yael, Alan Murin a Kristina Tran. Mnohí z nich svojou hudbou a spevom podporujú charitatívne podujatie už roky.

Medzi fanúšikov a dlhoročných podporovateľov podujatia patrí aj obľúbený moderátor a rádiový spíker - Matúš Krnčok, ktorý moderoval poobednú časť programu.

“Mám nesmierne rád túto akciu, keďže sám mám doma psíka a viem, že aj keď som vtedy váhal, spravili sme s Julkou to najlepšie rozhodnutie. Amy - francúzsky buldoček je už plnohodnotný člen rodiny a nevieme si už predstaviť, že by sme ju nemali. Nedávno k nej dokonca pribudla aj zatúlaná mačka, ktorú sme si už adoptovali a s Amy sú skvelí parťáci,” hovorí Majself, ktorý dobehol rovno z krstu svojho albumu Porcelán.

Zdroj: Zvierací ombudsman

Aj keď adopciám veľmi tento rok neprialo, posledná adopcia bola doslova last minute, keďže pred koncom prišiel podujatie podporiť aj herec Lukáš Frlajs, ktorý si doslova našiel svoju zvieraciu lásku na prvý pohľad a tak odišiel s novým členom jeho rodiny, ktorému dal meno Ťapko.

Zdroj: Zvierací ombudsman

​Lukáš Frlajs s Ťapkom. 

“Bol to jeden z najvydarenejších ročníkov, ktoré sme zatiaľ organizovali, no teplo a dovolenkové obdobie spravilo veľa a ľudia si boli neistí, či sa budú vedieť postarať o psíka práve v prázdninovom režime. Umelci, ktorí prišli bez nároku na honorár pritiahli veľmi veľa záujemcov a snažili sa aj cez svoje skúsenosti so zvieratkami, ktoré berú ako členov rodiny, povedať, že mať zvieratko je síce veľká zodpovednosť, no je to láska na celý život. Majself, Veronika Strapková, Kristina Tran, Yael a Alan Murin zaspievali svoje najväčšie hity a sme veľmi vďační, že prišli podporiť nielen svojim hlasom túto akciu, ale aj svojim slovom voči návštevníkom a dokonca ostali aj po svojich vystúpeniach a rozprávali sa s ľuďmi - potenciálnymi adoptujúcimi, ktorí váhali spraviť krok k adopcii. Ďakujeme a veľmi si to vážime!“ hovorí  Jana Trellová, PR manažérka projektu Nájdite sa.

Už niekoľko rokov sa podujatie spája s odovzdaním cien Animal Hero Slovakia, 
ktorú udeľuje iniciatíva Zvierací ombudsman jednotlivcom alebo kolektívu, ktorí sa v priebehu roka zaslúžili o šírenie pozitívneho príkladu v oblasti ochrany zvierat. Je morálnym uznaním tých, ktorí sa na Slovensku pravidelne stretávajú s týraním zvierat a riešia jeho následky. Tento rok odovzdala ceny investigatívna reportérka Kristína Kövešová, ktorá ocenenie získala minulý rok. Cenu Animal Hero získali dobrovoľníci zo Zvieracieho hotspotu na hraniciach za nepretržitú pomoc zvieratám a ich majiteľom takmer hneď po vypuknutí vojny na Ukrajine. Cenu prevzali Ján Vozárik, hlavný koordinátor hotspotu spoločne s Veronikou Koníkovou, ktorá stála pri zrode Zvieracieho hotspotu a celej pomoci ukrajinským zvieratám.

“Najťažšie na pomoci bol samotný začiatok, keď sme nevedeli, čo bude, ako začať, sami sme boli ešte v šoku z toho, čo sa udialo na Ukrajine. Najkrajšie však boli už momenty, keď sme postupne, krôčik po krôčiku dokázali plniť svoje body, realizovať jednotlivé kroky k ešte lepšej pomoci nielen prichádzajúcim ľuďom z Ukrajiny, ale aj priamo ukrajinským a slovenským útulkom. Veľmi dobrý pocit je, keď sa aj teraz stretávam s ľuďmi z Ukrajiny, ktorým pomáhame, ako sa zmenili z vystrašených na bežne fungujúcich ľudí, “ opisuje svoje dojmy Veronika, ktorá stojí za projektom 4 domčeky za 4 týždne, projekt bývania pre ženy z Ukrajiny, ktoré kvôli veľkému množstvu zachránených zvierat mali problém zohnať ubytovanie.

Druhú cenu Animal Hero Slovakia získali všetky slovenské útulky za dlhoročnú snahu o lepšie podmienky zvierat na Slovensku. Na pódiu si prišli cenu prevziať na podujatí zastúpené útulky. 

Ostatní psíkovia, ktorí tento rok šťastie nemali, stále čakajú v útulkoch na svojich majiteľov. Ak uvažujete o dočastnej starostlivosti alebo adopcii, databázu psíkov nájdete aj v online adopčnej aplikácii NAJDITESA.ONLINE , ktorá je alternatívou k podujatiu na podporu adopcií a dočasnej starostlivosti.

(ms, ts) 

Páčil sa vám článok?