Ako vo filme: Bratislavčania si sťažujú na útočiace vrany

19.6.2022
0

Zdroj: FB ZOO Bratislava/Tomáš Hulík

Páčil sa vám článok?

Nalietavanie vrán na ľudí, psov či mačky je prechodný stav, ktorý je možné pozorovať každoročne v období hniezdenia. Vrany takto ukazujú teritoriálne správanie v snahe ochrániť svoje potomstvo.

Konštatuje to bratislavská mestská časť Petržalka na margo viacerých podnetov obyvateľov, ktorí sa v uplynulom období sťažovali na hlučné a agresívne správanie tohto vtáka. Pripomína tiež, že vrany i havrany sú chránené.  

"V priebehu sezóny dokáže vrana zahniezdiť a vyviesť až dve znášky mláďat a toto správanie sa tak môže objavovať v kolísajúcej intenzite až do konca júna, výnimočne do polovice júla. Nálety najčastejšie skončia hneď potom, ako začnú mláďatá lietať samé," približuje samospráva na sociálnej sieti.

Mestská časť zároveň žiada obyvateľov aspoň o čiastočné pochopenie ich správania, ktoré je dočasné a nie je životu nebezpečné. Pripomína, že z ich strany nejde o bezúčelnú agresivitu, ale snažia sa len ochrániť svoje potomstvo, ktoré sa v tej chvíli pravdepodobne nachádza niekde na zemi schované v zeleni, neschopné letu. Bežne sa stáva, že prvý let mladej vrany sa skončí neúspechom. Mláďa sa následne nevie dostať naspäť do hniezda, preto ho rodič dokrmuje na zemi. Zväčša však ide o náznaky útokov, ktoré sa v krajnom prípade končia dotykom s ľuďmi či malým škrabancom.

Samospráva tiež obyvateľom odkazuje, že ak im prekážajú kŕdle vtákov na bytových domoch, odporúča im obrátiť sa na správcu s požiadavkou na zabezpečenie strechy. Pripomína im však, že vrana aj havran sú v zmysle vyhlášky o ochrane prírody a krajiny chránenými živočíchmi. "V žiadnom prípade preto nie je možné ničiť ich hniezda, násady vajec alebo zabíjať jedincov tohto druhu," dodáva mestská časť.

(TASR)

Páčil sa vám článok?