Magistrát: Situácia s komármi je relatívne stabilná, zasahujeme však neustále

2.6.2022
0

Zdroj: Magistrát hlavného mesta SR

Páčil sa vám článok?

Hoci je situácia v hlavnom meste v súvislosti s komármi v porovnaní s obdobím záplav aktuálne relatívne stabilná, v dôsledku zrážok a teplejšieho počasia sa objavujú viaceré aktívne liahniská. Za uplynulé dva týždne ich detekovali viac ako 30, mesto tak zasahovalo vo viacerých bratislavských mestských častiach. Informuje o tom magistrát na sociálnej sieti.

"Išlo o zásahy v Rusovciach, Petržalke, Devíne, Lamači, Karlovej Vsi, Jarovciach, Dúbravke, vo Vajnoroch a v Rači na ploche 83.620 metrov štvorcových," približuje bratislavský magistrát.  

Od marca vykonali odborníci spolu s dobrovoľníkmi stovky monitoringov liahnísk naprieč celou Bratislavou. V prípade, že je odhalené aktívne liahnisko, larvy sú likvidované biologickým larvicídom BTI. "Zasahujeme pozemne – ručne alebo pomocou chrličov BTI. V prípade potreby sme pripravení aj na vzdušné zásahy pomocou dronov," doplnilo mesto.

Ubezpečuje, že robí všetko pre to, aby eliminovalo čo najviac lariev komárov. Pripomína však zároveň, že aj pre charakter okolitého prostredia budú v Bratislave komáre vždy, a to aj napriek zásahom. Cieľom zásahov nie je eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizovať ich kalamitné liahnutie.

Na území mesta sa totiž nachádzajú viaceré miesta v piatom stupni ochrany, kde nie je možné použiť ani biologický larvicíd BTI. "K tomu treba prirátať dendrotelmy – malé dutiny priamo v stromoch na rozsiahlych lesných plochách v okolí Bratislavy, kde nie je možné zasiahnuť ani chemickými postrekmi, ani BTI," poznamenalo mesto. Ďalšími zdrojmi lariev sú sudy či iné nádrže v súkromných záhradách, v ktorých, ak nie sú pravidelne vylievané, sa v priebehu týždňa dokážu vyliahnuť tisíce komárov.

Mesto Bratislava odmieta používať v boji proti výskytu komárov chemický postrek. Chemické insekticídy prinášajú podľa magistrátu totiž zdravotné riziká, majú vplyv na endokrinný systém, na plodnosť a tiež majú karcinogénne účinky.

(TASR)

Páčil sa vám článok?