Táto cyklotrasa by mala podľa plánov vzniknúť už na budúci rok

12.12.2021
0

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Cyklotrasa, ktorá prepojí cyklopruhy na Jiráskovej so Železničnou stanicou Petržalka, by mala vzniknúť už na budúci rok.

Minimálne tak to odhlasovali petržalskí poslanci na novembrovom zastupiteľstve na návrh poslancov Tomáša Palkoviča a Matúša Repku. Cyklotrasa č.19 - Jiráskova – ŽST Petržalka je súčasťou Štúdie rozvoja cyklistickej dopravy v MČ Bratislava – Petržalka a v širšom kontexte ide o prípravu na napojenie časti Dvorov na plánovanú cyklotrasu, ktorá bude vedená pozdĺž centrálnej osi popri električke. „Trasou popri električke sa následne realizuje severo-južné napojenie celej Petržalky na celomestskú sieť cyklotrás,“ uvádza sa v návrhu.

Od Cik Cak Centra cez pasáž pod domom, kde by bol združený chodník pre chodcov aj cyklistov, cez Prokofievovu a okolo Daňového úradu na železničnú stanicu by sa cyklisti mali pohodlnejšie dostať už v priebehu budúceho roka. Poslanci zaviazali starostu, aby bezodkladne obstaral projektovú dokumentáciu k danej trase a zabezpečil ukončenie stavebných prác a realizáciu diela v priebehu roka 2022. K projektu už prebehlo stretnutie projektanta s pracovníkmi mestskej časti.

Zdroj: MČ Petržalka

​Podľa poslanca Tomáša Palkoviča je možné zopár úpravami veľkú časť cyklotrasy zrealizovať ako segregovanú, bezpečne oddelenú od pešej zóny biokoridormi. V prípade potreby ponúkol na dokumentáciu aj financie zo svojej poslaneckej priority.

V Petržalke máme v príprave aj projekt cyklotrasy č.8 (Prístavný most - ŽST Petržalka). Koncom septembra ho od mestskej časti prevzal magistrát s cieľom dopracovať ho vo vlastnej réžii. Cyklotrasy č. 13 - Černyševského a Wolkrova ulica a č. 21B - Jasovská, Turnianska, Humenské nám., Žehrianska a Dolnozemská, o ktorých sa hovorí od roku 2019, má na starosti mestská časť. V prípade prvej prebiehala v októbri súťaž na projektanta, s obstarávaním projektovej dokumentácie k druhej sa nezačalo vzhľadom na väčšinové vlastníctvo pozemkov v súkromných rukách. „Postupne oslovujeme vlastníkov dotknutých nehnuteľností/pozemkov a zisťujeme adekvátne možnosti,“ informovala mestská časť v rámci kontroly plnenia uznesení.

(in)

Páčil sa vám článok?