FOTO: Novou atrakciou petržalského sídliska je súsošie troch komikov - viete, v čom je jedinečné?

7.12.2021

Zdroj: peme.sk

Páčil sa vám článok?

Trojicu Jaroslav Filip, Milan Lasica a Július Satinský spájal hlavne zmysel pre humor, ktorý prejavili vo viacerých divadelných hrách v Štúdiu L+S, ale aj v množstve spoločných piesní. A už približne týždeň sú všetci traja ozdobou nového sídliska v Petržalke a to v podobe bronzového súsošia. Jeho súčasťou je aj klavír, za ktorým sedí Jaro Filip...

Súsošie je osadené v Petržalke, konkrétne na Lužnej ulici - na nádvorí nového sídliska. "Miesto mi ponúkol pán developer, jeho predstava bola najskôr len socha pána Satinského, ale to sa mi zdalo byť príliš smutné vyjadriť komika samotného... Predstavil som preto pánovi developerovi vizualizáciu, predstavu o pocte všetkým trom legendám. Keďže boli stále na očiach, umiestnenie pod oknami okolitých budov, na pódiu, teda na dosah ruky, keď ide človek okolo po chodníku, mi príde ako pekná pamiatka na nich. Keďže developer bol podobného zmýšľania, akceptoval aj umiestnenie piana. Pod ním som načrtol v kameni úryvok z ich piesne Bolo nás jedenásť," povedal o svojom diele autor súsošia Mgr. Art. Peter Mészároš. 

Výroba umeleckého diela trvala niekoľko mesiacov a bronzové súsošie trojice Jaro Filip, Milan Lasica a Július Satinský bolo na tomto mieste inštalované približne pred týždňom.

Zdroj: FB A.L.

​Súsošie Satinského, Filipa a Lasicu sa nachádza v blízkosti Šustekovej a Lužnej ulice...

"Keď som dostal túto ponuku, tak som neváhal ani minútu, veď takýchto príležitostí nedostávajú sochári v dnešnej dobe príliš veľa, skôr naopak," povedal autor pre Bratislavské noviny a pokračuje: "Nebola ani nejaká slávnostná inštalácia, nakoľko máme pandémiu, ale ľudia si súsošie už všimli a zatiaľ naň mám samé pozitívne reakcie. Áno iste, že sa našli aj hlasy tvrdiace, že lokalita bola vybratá zle a verejnosť by chcela mať súsošie niekde v centre mesta, ale ja som bol viazaný objednávkou od zadávateľa, ktorý chcel zatraktívniť práve toto priestranstvo, kde bola nedávno ukončená výstavba obytných domov. Verím však, že aj tu si nájde obľúbená trojica humoristov svojich fanúšikov a obdivovateľov, ktorí sa na ich sochy prídu pozrieť, prípadne sa s nimi aj odfotiť. Ide totiž o sochy v životnej veľkosti, takže napríklad bronzový Milan Lasica meria presne toľko ako v skutočnosti, teda 186 cm." 

VIDEO: Aj pred Prezidentským palácom rozsvietili vianočný stromček - koho si Zuzana Čaputová na tento akt zavolala?

"Rozsvietili sme vianočný stromček pred Prezidentským palácom. V normálnych časoch by tu so mnou bola kopa detí a zažínali by sme stromček spoločne. Dnes som symbolicky pozvala aspoň jednu rodinu," napísala prezidentka Zuzana Čaputová na svoj oficiálny FB profil, kde sa objavilo aj video z malej slávnosti na Hodžovom námestí, ktorá sa konala na Mikuláša.

​Večne nespokojní kritici sa už na sociálnych sieťach stihli vyjadriť, že k Jarovi Filipovi okrem klavíru a šálky s kávou neodmysliteľne patrila aj cigareta. "To je pravda, ale túto myšlienku som ako umelec hneď v zárodku odmietol, nakoľko mám malé deti a učím ich, že fajčenie škodí zdraviu a tak by som šiel sám proti sebe, ak by som Filipovu sochu vytvoril aj s cigaretou v ruke, prípadne ju mal položenú v popolníku."

​Viac detailných záberov na nové súsošie, ako aj fotodokumentáciu z celého výrobného a prípravného procesu nájdete na tejto stránke.

Zdroj: FB R.L.

Miesto už navštevujú aj Bratislavčania, ktorí v Petržalke nebývajú a pózujú pri sochách obľúbenej humoristickej trojice...

(ars)

Páčil sa vám článok?