FOTO Na mieste budúcej električkovej trate sú už pilčíci, vyrubujú stromy a zeleň

4.12.2021
výrub

Zdroj: Matus Husár

Páčil sa vám článok?

Výstavba pokračovania električkovej trate v bratislavskej Petržalke odštartovala tento týždeň. Pribudli tabule s vyznačením staveniska i pracujúce stroje. Včera boli na mieste pilčíci, ktorí začali s odstraňovaním stromov a zelene.

"Pozor, stavenisko. Zákaz vstupu nepovolaným osobám." Tento nápis na tabuli možno prekvapil niektorých Petržalčanov, ak prechádzali cez Námestie Jána Pavla II. 

Zdroj: Matus Husár

Zdroj: Matúš Husár
​Pilčíci sú v týchto dňoch s motorovými pílami už na mieste

Zdroj: Matus Husár

​Prvé vyrúbané stromy

Zdroj: Matúš Husár

Verejnosť sa z ďalšej tabule môžu dozvedieť, že na mieste, kadiaľ povedie budúca trať, už prebieha výrub stromov a náletových drevín.

"Súčasné dreviny nie je možné zachovať na tomto mieste, vzhľadom na to, že sa nachádzajú v priestore novej trate a inžinierskych sietí," informuje na tabuli mesto s tým, že na budúcej trati v úseku Bosákova - Janíkov dvor neskôr vysadia 1512 nových vzrastlých stromov, 9.925 štvorcových metrov kríkov, 22.755 štvorcových metrov rozchodníka, 9.114 štvorcových metrov lúčnych porastov a 180.228 štvorcových metrov trávnikov.

Zdroj: Matus Husár

Základný harmonogram prác, ktorý je súčasťou podpísanej zmluvy, ráta s dokončením potrebných stavebných prác tak, aby električka mohla premávať do konca roku 2023. Projekt zahŕňa aj práce a administratívne úkony, ktoré súvisia s novou traťou, ale nie je nevyhnutné ich mať dokončené skôr ako bude električka premávať. Tieto práce sa môžu dokončovať aj po roku 2023, v zmluve je na zrealizovanie celej stavby stanovených 27 mesiacov.

(nc)

Páčil sa vám článok?