Zaskočení Petržalčania: Prečo máme pri hlasovaní o parkovaní uviesť aj časť rodného čísla?

15.10.2021

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Kam by ste umiestnili garážový dom a chcete ho vôbec? Obyvatelia dotknutých ulíc v bratislavskej Petržalke majú v týchto dňoch možnosť vyjadriť svoj názor online hlasovaním. Mnohých však zaskočilo, že do formulára mestskej časti musia uviesť aj číslice za lomítkom rodného čísla, ktoré sú unikátne, prideľujú sa tak, aby ich ani dvaja ľudia s rovnakým dátumom narodenia nemali totožné.

„Na Vavilovovej alebo Jungmannovej ulici by už čoskoro mohol vyrásť úplne nový garážový dom, ktorý by rozšíril kapacity odstavných plôch pre autá v tejto extrémne vyťaženej lokalite o desiatky nových miest bez toho, aby im musela ustúpiť okolitá zeleň, chodníky, ihriská či iný verejný priestor. Do rozhodovania o tom, ako bude vyzerať  alebo kde tento nový parkovací dom vyrastie, chceme zapojiť aj vás, dotknutých obyvateľov našej mestskej časti,“ informuje mestská časť v liste, ktorí si ľudia z okolia našli vo svojej poštovej schránke.

V liste je zároveň podrobný návod, ako sa zapojiť do online hlasovania, aj uvedený unikátny identifikátor, ktorý sa vzťahuje na konkrétne meno a adresu. „Keď začnete vypĺňať online formulár, musíte doň zadať aj číslo svojho mobilu, na ktoré vám následne príde SMS s overovacím kódom. Tomu rozumiem, no nechápem, prečo treba do formulára navyše uviesť ešte aj posledné trojčíslie, resp. štvorčíslie rodného čísla,“ pýta sa nás čitateľ Alexander a nie je sám. Rodné číslo pokladá za citlivý údaj a je presvedčený, že na identifikáciu hlasujúceho úplne postačí jeho meno a adresa bydliska. „Vyžadovanie rodného čísla môže mnohých odradiť od hlasovania,“ myslí si.

Zdroj: BN

V online formulári treba uviesť aj časť rodného čísla.

Mestská časť ubezpečuje, že hlasovanie je úplne bezpečné, rodné čísla, ich časti, telefónne čísla ani žiadne ďalšie údaje zverejňovať nikdy nebude. Prečo sa pristúpilo práve k takémuto riešeniu vysvetlil vedúci referátu komunikácie Jozef Rybár, ktorý sa priamo podieľal na príprave nového online hlasovania.

„Dôvod uvádzania posledného troj- alebo štvorčíslia rodného čísla za lomkou je veľmi prozaický. Keďže ide o verejné a neanonymné hlasovanie, práve tento údaj nám umožní overiť, že naozaj hlasoval daný obyvateľ trvalým pobytom starší ako 18 rokov. Možno si niektorí ľudia neuvedomujú, že my, ako každá iná samospráva, už disponujeme celými rodnými číslami našich obyvateľov prostredníctvom oficiálneho štátneho zoznamu voličov. Rovnako ako ich menami, adresami, dátumami narodenia a podobne,“ uviedol pre banoviny.sk Jozef Rybár. „Aj preto platí, že účastníci hlasovania nám žiadne osobné údaje odovzdávať nemusia. Unikátne identifikátory, ktoré od nás dostali, sú vymyslené čísla, ktoré sú náhodne pridelené, a troj- alebo štvorčíslia za lomkami rodných čísel rovnako samy o sebe nič o človeku neprezrádzajú a nedajú sa zneužiť,“ doplnil.

Zdroj: MČ Petržalka

Jednou z možností je postaviť garážový dom na Jungmannovej ulici (na vizualizácii).

Ako ďalej vysvetlil, vďaka tomu je hlasovanie nielen presné a neanonymné, ale aj úplne bezpečné: „Aj keby niekto napríklad takpovediac našu hlasovaciu databázu ´hekol´, na základe týchto dvoch čísel by sa vôbec nič nedozvedel. O to menej, keďže v nej neuchovávame ani telefónne čísla, ktoré slúžia výhradne na zaslanie a potvrdenie odpovedi z hlasovania, ktorú si ten-ktorý účastník zvolil, aby vedel, že všetko prebehlo úspešne a tak, ako sa sám dobrovoľne rozhodol.“

Pre správnosť kontroly hlasovania pracovníci samosprávy následne porovnajú online hlasovaciu databázu s aktuálnym zoznamom voličov, a teda vedia povedať, kto ako hlasoval. Aj preto musí každý účastník hlasovania hneď v prvom kroku súhlasiť s takýmto spracovaním osobných údajov, a tiež prípadnou možnosťou zverejnenia jeho voľby v rozsahu meno, priezvisko a zvolená možnosť. Miestna časť tvrdí, že túto možnosť chce mať k dispozícii najmä v prípade potreby – výsledky v takejto forme nebude sama a proaktívne zverejňovať.

Zdroj: ac

​Nájsť voľné parkovacie miesto v okolí je problém.

„Pri akomkoľvek spochybnení výsledkov hlasovania však môžeme na základe súhlasu ukázať, kto ako hlasoval, a teda, že hlasovanie bolo úplne v poriadku a nebolo akokoľvek zmanipulované. De facto je to to isté, ako keby sa nám podarilo všetkých 2 425 obyvateľov lokality s trvalým pobytom starších ako 18 rokov dostať v jednom čase na jedno miesto, napríklad do kultúrneho domu, v ktorom by zdvihli ruku za niektorú zo štyroch možností. Každý však uzná, že v praxi niečo také nie je možné, a práve preto vzniklo toto online hlasovanie,“ dodal Jozef Rybár. Viac informácií o spracovaní osobných údajov a procese hlasovania nájdete na týchto linkoch:

https://www.petrzalka.sk/vavilovova/
https://hlasovanie.petrzalka.sk/
https://www.petrzalka.sk/wp-content/uploads/2021/10/hlasovanie_gdpr.pdf
https://www.petrzalka.sk/wp-content/uploads/2021/10/zverejnenie_gdpr.pdf

(ac)

Petržalčania hlasujú o umiestnení parkovacieho domu, v hre je niekoľko možností

Zámer postaviť garážový dom neďaleko električkovej trate v bratislavskej Petržalke je nekonečným príbehom. Jeho začiatok je z roku 2014 a hoci investor má v rukách súhlasné záväzné stanovisko mesta aj územné rozhodnutie, stavebné povolenie zatiaľ nedostal. Najnovšie mestská časť oslovila Petržalčanov, aby hlasovali, či chcú parkovací dom na danom mieste alebo o desiatky metrov ďalej – a či ho vôbec chcú.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie