S lovkyňou komárov sme za Ovsišťom objavili „luxusnú pôrodnicu“

12.6.2021
0

Zdroj: (pm)

Páčil sa vám článok?

„Aj z malej mláky na nás číha veľké peklo,“ argumentuje lovkyňa komárov, Petržalčanka Linda Bohušová (38), prečo jej snaha nie je márna. Vybrali sme sa s ňou obzrieť petržalské liahniská komárov.

Automaticky som navrhla Malý Draždiak, ale ten je podľa Lindy dokonale monitorovaný a aj vďaka studenému máju a rybám sa tam larvám v posledných týždňoch príliš nedarilo. „V mokradiach lužných lesov je to horšie,“ konštatuje a ukazuje nám v mobile mapu, ktorú „vyfasovala“ spolu s naberačkou a oblečením. Na mape má vyznačených 1523 známych liahnísk, ale pribúdajú ďalšie, ktoré objavili a označili lovci komárov.

V petržalskom Ovsišti za Ekonomickou univerzitou už jedna lokalita svieti načerveno. A tak sme začali tam. Prechádzame hrádzu presne na mieste, kde pod ňou neďaleko jazdiarne parkujú autá. Linda ukáže na les vpravo a mne sa nechce veriť, že v ňom môže byť nejaká mokraď. Cestu nepozná ani Linda, ktorá smeruje k tomuto liahnisku prvý raz, a tak sa brodíme cez žihľavu. „V Pečnianskom lese je to na niektorých miestach oveľa horšie. Tam je to také zarastené, žeby ste potrebovali aj mačetu,“ hovorí, keď konštatujem, že som si mala zobrať gumáky.

Zdroj: (pm)

Povedali by ste, že v tomto lesíku pri hrádzi je raj komárov? 

Močarina sa však po pár minútach zjaví. Linda naberie vodu do naberačky a v nej sa hemží množstvo komárích lariev. Koľko, si netrúfam tipovať. Linda to odhadne na 200 a dodáva, že všetko od sedem vyššie je už zlé. Počet by sa mal overovať na troch miestach močariny, a tak ju obchádzame. A nachádzame priam V.I.P. pôrodnicu pre komáre. „No, to je vzorka, minimálne 400 lariev! To si odfotím aj ja,“ konštatuje Linda, keď pozrie do naberačky. Informáciu zaznačí do aplikácie, mesto by na toto miesto malo vyslať tím, ktorý sem príde aplikovať biologický prípravok BTI.

Zdroj:

Takáto močarina je pre komáre rajom. 

Pozeráme spolu do mapy, kde v blízkosti sú ďalšie liahniská. „To červené vyšrafované územie je čo?“ pýtam sa Lindy. „To je chránené územie Starý Háj (medzi ramenom Zuzana a Dunajom). Piaty stupeň ochrany. Tam sa nekontroluje, pretože tam sa nesmie zasahovať ani s BTI. Ak ste z Ovsišťa, pripravte sa na to, že odtiaľ budú prichádzať nálety...“ nepoteší ma.

Zdroj: (pm)

Larvy komárov v naberačke. 

Nie je potom celá snaha lovcov komárov zbytočná? Na jednom mieste ich síce eliminujeme, ale o pár desiatok metrov sa narodia tisícky. „Určite nie,“ presviedča ma Linda. „Keď si predstavíte, že len v jednej trojdecovej naberačke je 400 lariev, koľko ich je v celom tomto ´jazierku´? Larvy sa zakuklia, už neprijmú BTI, do troch dní je z nich komár. A každá samička je schopná naklásť dvetisíc ďalších vajíčok. Takže aj z malej mláky môže vyletieť veľké peklo.“

Zdroj:

Liahniská komárov na mape. 

Pozerám do mapy a nechápem, ako je možné, že neďaleko ´našej´ VIP pôrodnice je liahnisko s nulovým výskytom. Keď sa tam prebrodíme húštinou, pochopím. Ešte je suché. Linda aj túto informáciu zaeviduje do aplikácie. Pozrieme ešte torzo Ovsištského ramena, tam je to tiež čisté. Koncom mája tu lovci komárov ešte nemali žatvu. To sa však s teplom zmení.

Komária rosnička nosí naberačku v aute

Lovcov komárov dal dokopy a vyškolil magistrát, s cieľom od marca do septembra lepšie monitorovať liahniská. Inšpiroval sa Rakúskom, kde tento systém funguje už roky. Linda sa necíti ako klasická občianska aktivistka. Aká bola jej motivácia pridať sa?„Rada chodím do prírody, hoci mláky či močariny som si nikdy nevšímala,“ smeje sa. „Výzva mesta ma nadchla, pretože minulý rok som sa pre to množstvo komárov ani nemohla dostať do lesa. Tak som si povedala, že namiesto kritiky, pomôžem.“

Zdroj: (pm)

Larvy komárov vo vode. 

Taký studený a daždivý máj, ako je tento rok, sme nemali vyše tridsať rokov. Komáre sa teda budú mať kde liahnuť. Neobáva sa, že efekt ich snahy sa neukáže? „Keď budú ľudia zase nadávať na komáre, budem reagovať ´mohli ste ich pomôcť eliminovať aj vy. My sme urobili, čo sme mohli.´“

Linda je povolaním fotografka. Hovorí, že keď ide fotiť nejakú akciu, automaticky pozrie tiež či v blízkosti nie je nejaké liahnisko.
„Idem o pol hodinu skôr, vyskočím z auta, pomeriam a idem ďalej,“ hovorí a pripúšťa, že si občas pripadá hľadaním komárov dokonale pobláznená. Mne to zas asociuje aplikáciu, prostredníctvom ktorej deti naháňali pokémonov.

„Kamaráti sa ma občas pýtajú: ´Ako bude?´ Najbližších päť dní ešte dobre, odpovedám. Niekedy si pripadám ako komária rosnička,“ smeje sa.

Zdroj: (pm)

Lovkyňa komárov Linda. 

Lovci komárov nemajú vymedzenú oblasť, môžu chodiť všade. Len by sa mali dohodnúť, aby na mape neboli miesta, kde 10-11 dní nikto nebol. Aj preto majú vytvorenú súkromnú skupinu na Facebooku, kde si aktuálne 137 členov s pomocou mesta koordinuje a posiela tipy na miesta. „Sú tam skvelí ľudia, dobrá atmosféra, nadšenie. Raz možno budeme spolu robiť aj komárie párty pri Dunaji,“ smeje sa Linda a už vážnejšie dodáva: „Ideálne by bolo, keby k liahniskám chodili ľudia, ktorí bývajú v okolí. Poznali by ich, vedeli, ako sa k nim dostať. Sú miesta, ktoré dobrovoľníci pravidelne obiehajú. Také Čunovo, Rusovce, tam je ktosi veľmi aktívny, tam zjavne nechcú mať komáre,“ smeje sa a ukazuje mi mapu. „Naopak, Slnečnice, to je katastrofa. Tam to nikto nemonitoruje. Sú tam jamy plné vody na poliach až po Bažantnicu. Pritom stačí, keď idete von so psom či ako rodina na prechádzku, vziať hrnček a pozrieť sa na ne. Nezaberie to viac ako hodinu, dve za týždeň, a je to aj vo vašom záujme.“

Linda je presvedčená, že ak nám niečo prekáža, môžeme sa pričiniť o zmenu aj my, nemusí všetko robiť len magistrát či miestny úrad. „Myslím, že ľudia by si viac vážili robotu iných, keby vedeli, čo obnáša,“ hovorí. Avšak „lovenie komárov“ je pre ňu viac ako len pomoc mestu. „Odporúčam to všetkým. ´Na komárov´beriem aj synovca, aj manžela, občas loví celá rodina. Je úžasné, že objavujeme nové miesta a na tie staré sa pozeráme inými očami. Baví nás to.“

(in)

Skúste si to aj vy!

Monitoring liahnisk komárov vykonávajú dobrovoľné oddiely Lovcov komárov. No ak si na prechádzke všimnete mláku, v ktorej sa to hemží larvami komárov, môžete to nahlásiť aj vy.

„Na stránke www.lovcikomarov.sk sa nachádza mapa pre verejnosť, ktorá slúži na zaznamenanie potenciálne rizikových lokalít obyvateľkami a obyvateľmi - tieto lokality následne skontrolujú naši školení “lovci” a “lovkyne”,“ informovala nás hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová. Do mapy, ktorú využívajú na monitoring dobrovoľníci, tak pribúdajú aj takéto lokality.

Zdroj:

V Petržalke bolo k 31. máju 181 liahnísk

„Cieľom regulácie komárov v Bratislave nie je a ani nemôže byť úplná eliminácia všetkých komárov. Cieľom je zodpovednou reguláciou znížiť počet komárov na prijateľnú mieru a zabrániť kalamitným stavom,“ vysvetľuje hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová stanovisko mesta.

Keď dobrovoľník ohlási miesto výskytu lariev, aký je ďalší postup?
Po nahlásení kalamitného stavu (7 a viac lariev na monitorovaciu naberačku) je na miesto vyslaný dodávateľ, ktorý aplikuje na liahnisko larvicíd na biologickom základe (BTI - Bacillus thuringiensis subspecies israelensis). Po dvoch dňoch kontrolujeme efektivitu zásahu. V prípade, že po tomto čase je pri kontrole nameraný nevyhovujúci stav, je voči dodávateľovi uplatnená reklamácia. Zásah následne opakujeme tak, aby bol počet lariev znížený pod stanovenú hodnotu.

Zdroj: BN

Larvy komárov môžete nahlásiť aj vy. 

Je dodávateľ schopný aplikovať BTI na všetky miesta, ktoré dobrovoľníci ohlásia? Dá sa to vôbec stíhať?
Aj vzhľadom na charakter tejto práce dodávateľ zasahuje rýchlo, na mieste je do 1-3 pracovných dní od zaznamenania kalamitného stavu a v prípade kritickej situácie (pokročilé štádium lariev) dokáže zabezpečiť zásah bezodkladne. Čo sa týka kapacitných možností dodávateľa, tie už teraz preverila prvá vlna záplav, počas ktorej kapacitne dokázal včas pokryť objednávky na zásahy v rozsiahlych zaplavených územiach a na ďalších liahniskách.

Ako sa BTI aplikuje?

Mesto začína s aplikáciou BTI hneď, ako sú niekde namerané nadlimitné hodnoty lariev. Larvicíd BTI rozprašujeme okrem pozemných zásahov po novom aj dronom a helikoptérou. Letecké sily sa hodia najmä v okolí vodných plôch. Aktuálne máme za sebou prvé zásahy tento rok a môžeme skonštatovať, že aj úspešné.

Nebolo by jednoduchšie, keby BTI mohli aplikovať priamo lovci komárov?
BTI môže aplikovať len špeciálne školený personál, ktorý je oprávnený nakladať s biologickou látkou BTI. Zatiaľ nepočítame s tým, že by to realizovali priamo dobrovoľníci.

(in)

Páčil sa vám článok?