BEDEKER GURMÁNA Testovali sme streetfood na Tyršáku: Aké sú ceny a čo nám chutilo najviac?

5.6.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ak máte chuť na niečo špeciálnejšie a vyhovuje vám streetfood, zájdite cez víkend, ale aj v ktorýkoľvek iný deň, na petržalský Tyršák, budete mať z čoho vyberať. Vyskúšali sme niekoľko špecialít a viaceré z nich boli naozaj zážitkom.

Na mestskej pláži pod Starým mostom sú dva veľké bufety s jedlom, v jednom si vyberáte zo špecialít ázijskej kuchyne, v druhom je ponuka rôznych amerických fastfoodov, no môžete si dať aj humusový tanier s tradičným arabským falafelom či wrap s halloumi syrom, vyrábaným prevažne na Cypre.

V cenníku „amerického“ stánku nás prekvapila suma 0,30 € za jednorazový príbor, ten nám však v skutočnosti neúčtovali. „Ázijský“ stánok zas uvádza 0,49 € za obal na jedlo alebo za papierovú tašku, ale vysvetlili nám, že to by sme platili iba v prípade, ak by sme si vzali so sebou porciu navyše. Rátajte tiež s tým, že cena ázijskej špeciality závisí od toho, aký variant si vyberiete – či bez mäsa, s kuracím mäsom alebo s tofu. Mäsová verzia vás vyjde o dve alebo tri eurá drahšie ako vegetariánska a za trendy tofu si priplatíte ďalších pár centov.

Gyoza (6,49 €), teda japonské taštičky plnené mletým kuracím mäsom, preliate teriyaki omáčkou a posypané bylinkami, klíčkami a sezamom je fakt pochúťka. Robia ju dobre, bola šťavnatá, aromatická, jemne pikantná. Sladkoslaná omáčka sa k taštičkám dokonale hodí a bolo jej akurát. Taštičky boli chrumkavé, mäsa primerane, výborná chuť aj pre toho, kto má rád koriander, ten v bylinkách prevláda. V miske bolo taštičiek päť, no určite by sme zvládli aj ďalšiu porciu.

Zdroj: Marián Dekan

Gyoza - taštičky plnené mletým kuracím mäsom.

Zato porcia Nasi Goreng (7,99 €), čo je pražená ryža s volským okom, bola výdatná až tak, že sme mali problém skonzumovať ju celú. V porovnaní so 160-gramovou gyozou bola jej hmotnosť viac ako trikrát vyššia. Receptov na túto tradičnú indonézsku špecialitu je veľa a príprava vraj rýchla, ale netreba zbytočne experimentovať, doprajte si ju na Tyršáku. Dohneda sfarbená ryža spolu s kúskami kuracieho mäsa a rôznej zeleniny, dochutená sójovou omáčkou, bola šťavnatá a lahodná, miešali sa nám v nej viaceré exotické chute i vône, naozaj skvelé a ľahké jedlo.

Zdroj: Marián Dekan

​Nasi Goreng

Pochutili sme si aj na špecialitke s názvom Karí (7,99 €), ktorá obsahovala indické karí s kokosovým mliekom, jazmínovou ryžou, kúsky kuracieho mäsa a rôzne exotické prísady. Základ tohto jedla tvorí aromatická pasta z čili, zázvoru a korenín so zeleninou a šošovicou, pričom kokosové mlieko všetky chute zjemňuje. Ak máte radi mierne pikantné, odporúčame.

Zdroj: Marián Dekan

​Karí s kuracím mäsom a jasmínovou ryžou

Výborný bol tiež pikantný thajský vývar Tom yum (2,99 €) s citrónovou trávou, zázvorom, kokosovým mliekom, sklenenými rezancami, shitake, hlivou a sójovými klíčkami, rovnako Teriyaki rezance s kuracím mäsom (7,49 €). Boli skvelé, dobre dochutené a veľkosť porcie dostatočná.

Zdroj: Marián Dekan

​Teriyaki rezance s kuracím mäsom

Pri hovädzom burrite (7,90 €) z „amerického“ stánku by sme ocenili výraznejšiu chuť, ingrediencie však boli pripravené tak ako treba, nič neprevarené alebo nedovarené. Naservírovali nám ho rozkrojené na dve časti, zabalené v jemnom papieri. Odporúčame preto odbaliť obe naraz - kým sme sa totiž dopracovali k druhej časti, papier sa na tortillu prilepil a ťažko sa odstraňoval.

Zdroj: Marián Dekan

​Hovädzie burito

Otestovali sme aj hovädzí burger (7,90 €). Žemľa bola dobrá, burgrová, nejavila známky rozmočenia ani po niekoľkých minútach, a mäsko chutné. Omáčky, ktorá mu dodáva šťavnatosť, sa nám však žiadalo trochu pridať.

Zdroj: Marián Dekan

​Hovädzí burger

Dodajme ešte, že na Tyršák môžete prísť už ráno a práve tu, pri dobrej káve a čerstvo upečenom croissante začať svoj deň. A potom si vychutnať prechádzku pri Dunaji s výhľadom na bratislavský Hrad.

Naše hodnotenie: ****

Maximum: *****

Prevádzky neboli o návšteve informované. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?