BEDEKER GURMÁNA: Perzská chuť je viac ako kebab - nedajte sa však pomýliť ako my

8.5.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Ak ste sa klasickej kuchyne prejedli, žiada sa vám vyskúšať niečo úplne iné, odporúčame podnik Saffron Perzská chuť, ktorý nájdete v tržnici gurmánov Fresh Market. Exotických jedál je na výber dosť, no ak sa za perzskými chuťami chystáte prvýkrát, nedajte sa pomýliť ako my.

Špeciality, ktoré vidíte na pulte, si môžete skombinovať podľa seba, platíte totiž za hmotnosť. Osobitnú cenu majú iba kebaby (1,50 € za 1 kus) a šaláty (1,10 € za 100 g). My sme otestovali sedem rôznych jedál, ktoré nás vyšli dohromady ani nie 35 €, teda jedna za necelých 5 € v priemere. To je dobrá cena, no pravda je tiež, že s veľkosťou porcie sme to nepreháňali.

Skôr ako sme zamierili do Fresh Marketu v bratislavskom Novom Meste, vychutnali sme si jedlá v prezentácii na webe. Na obrázkoch boli lákavé, farebné, exotické... Na to sa však nespoliehajte. Nielenže v reáli pôsobili oveľa všednejšie (to nás až tak neprekvapilo), ale niektoré avizované ingrediencie sa v nich nenachádzali. A s tým sme naozaj nerátali. Odporúčame preto rozhodovať sa priamo pri pulte, tam si pri každej špecialite prečítate, čo presne obsahuje, a ostatné si doobjednáte.

Zdroj: ac

Jedlá na pulte si môžete skombinovať podľa seba.

Pre tradičnú perzskú kuchyňu je typická mierna, nie štipľavá chuť, čo pripomína aj oznam na stene prevádzky:Naše jedlá sú bez múky a nie sú pikantné.“ To však neznamená, že by boli fádne. Iránska kuchyňa je rozmanitá a farebná, miešajú sa v nej orientálne chute, a hoci kebab patrí k najbežnejším jedlám, určite ochutnajte aj iné špeciality. 

Napríklad Ghorme Sabzi - dusené mäso na bylinkách, ktoré mnohí Iránci považujú za svoje národné jedlo. Výborne sa nám k nemu hodila biela ryža pripravená na pare, bola skvelá, čo sa týka konzistencie aj chuti. Zaskočilo nás však, že sme v omáčke nenašli jediný kúsok mäsa, odhalili sme v nej iba špenát, fazuľu a koriander. Mali sme si ho vyžiadať pri pulte osobitne, čo nám nenapadlo. No aj bez mäsa bol tento perzský guláš celkom fajn, vyhovie priaznivcom nových chutí, ktorí nehľadajú nič prehnane výrazné či pikantné. Do misky sme si navyše vypýtali baklažán s iránskym jogurtom a mätou, bol skvelý.

Zdroj: Marián Dekan

​Ghorme Sabzi s bielou ryžou a baklažánom

Ďalšou špecialitou bol Fesenjan, ktorého základom je kuracie mäso a omáčka z granátového jablka a vlašských orechov. Omáčku sme vyskúšali najskôr bez mäsa, len s bielou ryžou. Nevyzerala tak lákavo ako na fotke na webe, kde ju zdobili aj semienka granátového jablka (v tej našej sme mali len pastu z granátových jabĺk). Sladko-slaná chuť tohto unikátneho jedla je však výnimočná a exotická, nedajte si ujsť tento zážitok, aj keď chuťovo nemusí sadnúť každému.

Zdroj: Marián Dekan

​Fesenjan je zaujímavý svojou sladko-slanou chuťou.

Fesenjan sme si pridali aj k Jujeh kababu, čo sú kuracie kúsky bieleho mäsa pripravené v marináde. Ako prílohu sme zvolili výbornú šafránovú ryžu. Zaujímavý šmrnc dodávala tomuto ľahkému jedlu osviežujúca príchuť mäty, aj vďaka nej sme cítili závan „perzštiny“.

Zdroj: Marián Dekan

​Jujeh kabab so šafránovou ryžou

Ak máte radi jahňacinu, vyskúšajte Kubide kabab, ktorý sa pripravuje z mletého jahňacieho a hovädzieho mäsa. Robia ho šťavnatý a výborne ochutený. Skombinovali sme si k nemu šafránovú aj kôprovú ryžu, obe boli skvelé, chuť byliniek však bola menej výrazná.

Zdroj: Marián Dekan

​Kubide kabab so šafránovou a kôprovou ryžou

Aj ku Kuraciemu mäsu s baklažánom a paprikou sme na spestrenie zvolili dva druhy ryže, tentoraz bielu a šafránovú. Omáčka, v ktorej bolo mäsko, dodávala pokrmu šťavnatosť, chuť bola príjemná, konzistentná.

Zdroj: Marián Dekan

Kuracie mäso s baklažánom a paprikou

Otestovali sme aj Zereshk Polo, ďalšiu perzskú klasiku, ktorá sa podáva pri sviatočnejších príležitostiach. Pripravuje sa zo zeleniny, kuracieho mäsa a perzskej ryže pripravenej na pare. My sme si k mäsu a ryži pridali dusenú fazuľku s kukuricou, ako nám odporučila milá pani za pultom, a urobili sme dobre, kombinácia bola delikátna. Kuracie mäso sa nám síce chuťovo akosi nespájalo s exotikou, zato ryža bola aj v tomto prípade skvelá.

Zdroj: Marián Dekan

​Zereshk Polo s bielou ryžou, dusenou fazuľkou a kukuricou

Naše hodnotenie: ***

Maximum: *****

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?