Kauza Pečniansky les: Súd zatiaľ nevytýčil termín odvolacieho konania

4.8.2020
0
Pečniansky les

Zdroj: TASR - Miroslav Košírer

Páčil sa vám článok?

Krajský súd v Bratislave zatiaľ nevytýčil termín odvolacieho konania - verejného zasadnutia v kauze Pečniansky les, kde Okresný súd (OS) Bratislava II vyniesol v júni 2019 v poradí už druhý neprávoplatný verdikt.

"Senát KS v Bratislave rozhoduje veci podľa poradia a dátumu napadnutia veci. Teda aj predmetná vec bude rozhodnutá v zmysle poradia veci v senáte," odpovedal na otázku TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Na KS z OS Bratislava II v polovici mája tohto roku vyexpedovali odvolania procesných strán.

Štátny podnik Lesy SR sa odvolal voči rozhodnutiu OS Bratislava II z júna 2019, kde opäť v tomto spore neuspel. Odvolanie podala aj bratislavská mestská časť Petržalka, ktorá je účastníkom konania. Lesy SR figurujú v procese ako žalobca.

Žalovaným je občianske združenie (OZ) Človek a strom a predmetom dlhoročného civilného sporu bola zámenná zmluva medzi oboma stranami z roku 2009. OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom približne za rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke (okres Lučenec).

Pozemky pod Pečnianskym lesom sa nachádzajú na petržalskom brehu Dunaja, rovno oproti parlamentu a Bratislavskému hradu. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov.

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana. Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon. Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku, a odmietol zapísať nových vlastníkov. Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie KS v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.

OS Bratislava II už v novembri 2015 potvrdil platnosť zmluvy o výmene pozemkov pod Pečnianskym lesom za pozemky v Šiatorskej Bukovinke. V prípade padli odvolania a KS v Bratislave prípad vrátil naspäť na OS Bratislava II na ďalšie konanie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?