Petržalská radiála: Začiatok výstavby presunuli z jari na august 2021

25.7.2020

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

„Aktuálny harmonogram sa procesne oproti posledne predkladanému (na MsZ dňa 7. júna 2019) posunul,“ informoval magistrát poslanca Olivera Kríža, ktorého v interpelácii zaujímal stav realizácie druhej etapy električkovej trate do Petržalky.

Koncom júna získala druhá etapa električkovej trate do Petržalky prvé stavebné povolenie, a to zo stavebného úradu Petržalka. „Nikto sa voči nemu zatiaľ neodvolal (13.7., pozn. red.),“ informoval nás hovorca Petržalky Daniel Bernát. Zostáva schváliť ešte tri žiadosti (BSK, Okresný úrad Bratislava, Hlavné mesto).

Projekt predĺženia električkovej trate do MČ Bratislava - Petržalka je jedným z najdôležitejších projektov, ktoré má hlavné mesto „Aktuálny harmonogram sa procesne oproti posledne predkladanému (na MsZ dňa 7. júna 2019) posunul, no termín dokončenia projektu ostal nezmenený, teda do konca roka 2023. K posunu jednotlivých fáz harmonogramu došlo preto, lebo projekt prešiel viackrát pripomienkovaním a celkovým technickým zlepšením oproti predchádzajúcemu stavu z minulého roka a s tým súvisiacimi procesmi v rámci majetkovo-právneho vysporiadania pozemkov,“ citujeme z odpovede na interpeláciu poslanca Olivera Kríža, ktorého súčasťou je aj Informácia o stave realizácie Nosného systému MHD v Bratislave z 25. júna 2020.

VIDEO: Čo všetko je mesto ochotné spraviť, aby sa znížila hlučnosť električiek na zrekonštruovanej radiále?

Hneď po dokončení prvej etapy karlovesko-dúbravskej radiály vyvstal problém, s ktorým sa nepočítalo. A to nadmerná hlučnosť električiek spôsobovaná kontaktom kolies s koľajnicami a to najmä v zákrutách, čo vydávalo veľmi nepríjemný zvuk, ktorý prekážal najmä obyvateľom žijúcim v blízkosti trate. Dokonca vznikla petícia proti hlučnej električke...

Podľa aktuálneho harmonogramu je vyhlásenie verejnej súťaže na zhotoviteľa naplánované v auguste a vyhodnotenie ponúk by malo prebehnúť do apríla 2021. Podpísanie zmluvy o dielo odhaduje dokument až na júl 2021. Začiatok realizácie stavby sa teda z plánovanej jari presúva na august 2021 a ukončená by mala byť do októbra 2023. Priebežne od mája 2021 do decembra sú v pláne skúšky, povolenia a kolaudácie častí trate.
(in)

Páčil sa vám článok?