FOTO To bola odvaha: Do takýchto polotovarov sme sa pred desaťročiami sťahovali

20.6.2020
0

Zdroj: Archív H. O.

Páčil sa vám článok?

„Našu časť, okolie Mánesovho námestia a Farského ulice, stavali ako poslednú z celej Petržalky, v osemdesiatych rokoch. Bolo to vtedy také neperspektívne zoskupenie domov bez prepojenia k už takmer dokončenej Petržalke. Veľa ľudí sa odtiaľto aj preto odsťahovalo,“ spomína naša čitateľka Hana. „Nikto by vtedy neveril, že raz pôjde o  jednu z najlukratívnejších lokalít Petržalky.“

Mánesovo námestie, Farského či Černyševského ulica sa stali vďaka blízkosti k centru a ľahkou dostupnosťou električkou vyhľadávanou lokalitou pre potenciálnych kupcov. „Keď som počas korony robila poriadok a našla tieto fotografie z roku 1987, uvedomila som si, že vždy to tak nebolo,“ hovorí Petržalčanka Hana a spomína, ako sa sťahovali do domov, ktoré by dnes nikto neskolaudoval, ako v okolí chýbala akákoľvek infraštruktúra a ako sa tešili, keď začali stavať predajňu potravín a školu. „Jazdil sem jediný autobus zo Šafárikovho námestia, 52-ka dvakrát za hodinu. Keď sme chceli ísť na iný spoj, bolo treba ísť až pri poliklinike. Pamätám sa, že keď som chcela zavolať mame, naj­bližšia telefónna búdka bola až za Chorvátskym ramenom. Tam bolo nutné postaviť sa do radu spolu s ostatnými, ktorí si potrebovali vybaviť telefonáty...“

Hana bola vtedy na materskej, samozrejme, bez šance na škôlku v okolí. „Syna som vodila ráno na Štrkovec, ale na obed som už musela prísť preňho. Tým, že som bola s mladšou dcérou doma, nemala som nárok na celodennú starostlivosť. Vziať kočík do MHD, to som vtedy neriskla, pretože na zastávke stávali aj tri a hrozilo, že by som sa do autobusu vôbec nedostala. A tak, keď mi obe deti zaspali v autobuse, nezostávalo mi nič iné, len ich vziať na ruky a niesť od Mlynarovičovej až domov,“ hovorí a sama sebe sa čuduje, ako to vtedy zvládala.

Tvrdí, že ani po Nežnej revolúcii to nebolo v tejto oblasti oveľa lepšie. „Podnikateľom sa na terasách nedarilo. Prevádzky striedali majiteľov. A vidíte, dnes som rada, že tu žijem. Je to tá krajšia časť Petržalky, pre mňa ideálna lokalita,“ dodáva (Na úvodnej foto je západná časť výstavby Mánesovho námestia.  V strednej časti záberu výstavba vysnívanej ZDŠ – Černyševského 8. Otvorená bola v septembri 1988, v pozadí výšková budovy Incheby. V popredí križovatka ulíc Farského a Černyševského).

Zdroj: Archív H. O.

​Pohľady z okna (vľavo): „Doskové vstupy do nášho domu už boli vymenené za betónové a mimo blatistých chodníkov sa začali črtať prvé náznaky cestných úsekov.“
(vpravo): „Pohľad z okna domu priamo k vchodovej bráne bol odpudivý aj pre „namotivovaného“ samovraha,“ smeje sa Hana.

Zdroj: Archív H. O.

​Na fotografii vidno dobudovávanie terás ako nezávislých konštrukcií. Aj na základe tohto faktu sa objavujú názory, že v budúcnosti by sa niektoré staticky nevyhovujúce terasy mohli odstrániť a nahradiť parterom. Zmizol by asociálny priestor pod terasami a nahradilo by ho prepojenie domu, ľudí a ulice prostredníctvom prevádzok, ktoré by na prízemí mohli vzniknúť.

Zdroj: Archív H. O.

​Križovatka ulíc Farského s Černyševského - výstavba vytúženej predajne potravín. „Neostalo len pri obchode na prízemí. Na prvom poschodí bola kultivovaná príjemná kaviareň s reštauráciou so sedením na terase. Dokonca s možnosťou víkendovej tančiarne. Mala nadčasové meno Apolo."

Zdroj: Marián Dekan

"Dnes je na mieste predajne potravín na Černyševského výdajňa internetového obchodu a sklady...“

Zdroj: Archív H. O.

​Pohľad na východnú časť Mánesovho námestia s Farského ulicou. Táto časť sa označovala ako Dvory – Malé centrum. Farského ulica patrí spolu s okolitými ulicami k najmladším vybudovaným uliciam v Petržalke, vznikla približne v rokoch 1985 až 1986. „Niečo sa nezmenilo. Parkovisko pred domom na Farského 18-22 bolo už vtedy plne obsadené, a to v tých časoch bol počet áut na jeden dom smiešne malý,“ spomína obyvateľka.

Zdroj: Archív H. O.

​Severnú časť Mánesovho námestia tvoria dva domy s terasami. „Tieto domy boli obývané skôr ako ten náš, hoci vstupné priestory boli veľmi diskutabilné, ale zjavne skolaudované,“ hovorí a čuduje sa odvahe ľudí nasťahovať sa do týchto poloskeletov.

Zdroj: Marián Dekan

​Mánesovo námestie dnes.

Zdroj: Marián Dekan

​Mánesovo námestie dnes.

Zdroj: Marián Dekan

(in)

Páčil sa vám článok?