FOTO: Verili by ste, že ide o rovnaké pohľady na Dom kultúry Ovsište, len s odstupom 35 rokov?

20.6.2020
0

Zdroj: pm

Páčil sa vám článok?

Mnohí si len vzdychneme, že vďakabohu za stromy, ktoré za desiatky rokov v bratislavskej Petržalke vyrástli. Zakrývajú to, čo už roky bez zmeny chátra. A to bol kedysi ovsištský Obchodný dom Centrum pýchou, ktorej sa hovorilo aj „malý Prior“.

Aspoň tak ho opísala výstava Petržalka v rokoch 1973-1989, ktorej panely si stále môžete pozrieť na webovej stránke Miestnej knižnice Petržalka. Obchodný a kultúrny dom Centrum v Ovsišti postavili v rokoch 1978 – 1982 a slávnostne otvorili v polovici decembra 1985. Malo to tu žiť, dnes je budova skôr hanbou Ovsišťa. Fasáda roky bez zmeny, plátajú sa len akútne poškodenia, v podjazde sa na autobusovej zastávke až bojíte stáť. Vlastníkom Domu kultúry Ovsište je spoločnosť Slovzdroj Plus, a.s. Objekt stojí na pozemkoch hlavného mesta, ktorému budova kedysi patrila. Majitelia sa však už roky nevedia dohodnúť s mestom a posunúť tento objekt kvalitatívne do 21. storočia. Takže to vyzerá, akoby sme čakali, kým sa rozpadne.

Obyvatelia Ovsišťa tak môžu byť radi, že aspoň stromy za tie roky existencie dnes už ne-kultúrneho domu vyrástli a čiastočne zakrývajú pohľad naň.

Zdroj: Petržalka v rokoch 1973-1989 II

DK Ovsište ( zdroj: ​Petržalka v rokoch 1973-1989 II., projekt Miestnej knižnice Petržalka a Katedry etnológie a muzeológie FIF UK v Bratislave)

​Len pre zaujímavosť, vlani vysadila mestská časť 30 stromov v lokalitách: areál ZŠ Holíčska, Šustekova 11, Holíčska 19, Holíčska 48, Ševčenkova 2, Kapicova. Na svojej stránke miestny úrad informuje, že tento rok pribudlo 37 kusov japonských sakúr na Námestí Republiky a Nobelovom námestí. Na jeseň tohto roka má oddelenie životného prostredia v pláne vysadiť 155 kusov odrastených stromov.

Zdroj: Petržalka v rokoch 1973-1989 II

DK Ovsište ( zdroj: ​Petržalka v rokoch 1973-1989 II., projekt Miestnej knižnice Petržalka a Katedry etnológie a muzeológie FIF UK v Bratislave)

​(in)

Páčil sa vám článok?