Viete o tom? Hokejbalové ihrisko na Haanovej je otvorené aj pre vás

20.6.2020
0

Zdroj: Archív LG Bratislava

Páčil sa vám článok?

Pred rokom a pol začali nadšenci z Bratislavského hokejbalového zväzu s premenou dlho nevyužívaného priestoru na Haanovej ulici na multifunkčné ihrisko. Dnes sa na play off zápasy hokejbalovej Extra ligy chodí v Petržalke pozrieť aj tisícka divákov.

„Hokejbalové ihriská postavili aj v Devínskej Novej Vsi, Ružinove či Novom Meste, ale nikdy tam nepríde toľko divákov, ako do Petržalky. Tá hokejbalom žije už od osemdesiatych rokov,“ hovorí Dominik Vároš, zástupca klubu LG Bratislava. Ich cieľom je, aby to tak zostalo. Aj preto deklarujú, že nikdy nebudú vyberať vstupné. Chcú, aby čo najviac ľudí spoznalo šport, ktorý milujú.

Z Petržalky je niekoľko hokejbalových majstrov sveta. Naša mestská časť má zhruba tisíc aktívnych hokejbalistov v každej vekovej kategórii. Aj vďaka mnohým z nich ihrisko na Haanovej pomohlo oživiť túto časť Petržalky. Veď na zápasy Západoslovenskej ligy, ktorá sa tu takisto hráva, zavítajú neraz aj náhodní okoloidúci z pešej zóny.

Zdroj: Archív LG Bratislava

Každý deň do 16.00 – 17.00 hje areál zdarma dostupný pre okolité školy, škôlky aj širokú verejnosť. Deti sa sem chodia bicyklovať aj učiť korčuľovať na kolieskových korčuliach, otvára sa tu hokejbalová akadémia. Večery sú vyhradené pre tréningy. „Deti a mládež hokejového Slovana Bratislava majú u nás suchú prípravu. Trénuje tu aj hokejbalový Slovan. Päť mužstiev má tento stánok ako domáci, hrajú tu svoje domáce ligové zápasy,“ vymenúva prevádzkovateľ.

Zdroj: Archív LG Bratislava

Cesta do levelu, v ktorom je ihrisko dnes, však nebola ľahká. „V roku 2018 sme prišli o ihrisko na Tematínskej, jediné, čo nám vtedy zostalo, boli mantinely,“ spomína Dominik Vároš. „Hľadali sme nové miesto. Raz večer, keď sme sa prechádzali po Petržalke, sme na Haanovej zbadali voľný nevyužitý pľac. Ešte v noci sme šli do hypermarketu kúpiť pásmo a zmerali, či by nám sem vošlo ihrisko. Rozmery sedeli, a tak sme hneď na druhý deň začali pátrať, kto je vlastníkom. Majiteľom pozemkov je mesto a tenisový športový klub, s ktorými sa dohodli na dlhodobom prenájme. Nie je najnižší, ale hokejbalsiti sú spokojní. Mestská časť bola ústretová z hľadiska administratívy, nadšenci vložili svoj čas, peniaze a energiu. Dominik Vároš spomína, ako boli pri každom jednom kroku premeny priestoru – od orezu stromov až po asfaltovanie. „Našli sme sponzora, firmu, ktorá v tej dobe ešte asfaltovala cesty. Alfalt, ktorý je na ihrisku, je z bývalej Pionierskej. Zrevitalizovaný a ekologický.“

Hokejbalistov neodradilo ani to, že ich v priebehu roka už štyrikrát vykradli. „Aj obdobie korony bolo zlé. Dnes sme sa skladali, aby sme dokázali zaplatiť elektrinu,“ konštatuje. Napriek tomu sa snažili pomáhať druhým. Medzi prvými sa vyzbierali odkázaným seniorom na potraviny a drogériu, ktorú odovzdali mestskej časti. „Asi 10 našich členov pracovalo v repatriačnom centre na Družbe, chodili sme na nákupy pre dôchodcov..., ale ihrisko bolo mŕtve.“ Museli ho strážiť, a tak ponúkli ubytovanie človeku bez domova, výmenou za to, že dohliadne na areál.

Zdroj: Archív LG Bratislava

Je obdivuhodné, že takýto projekt zrealizovali hokejbaloví nadšenci bez akýchkoľvek príspevkov od samosprávy alebo mesta. Financujú ho dodnes najmä z vlastných zdrojov, klubových peňazí, na osvetlenie či šatne sa skladali všetci, ktorí podľahli čaru hokejbalu.

Je po korone. Na podporu a rozvoj ihriska na Haanovej sa zrejme dotácie nenájdu, hoci by im veľmi pomohli. Prevádzkovatelia však chápu, že mestská časť dnes zachraňuje tých, ktorí to potrebujú viac, a preto v tejto situácii nič nežiadajú. Mesto by však týmto ľuďom mohlo uľahčiť fungovanie aspoň odpustením časti nájmu. Robia totiž peknú vec. Spestrujú život v našej mestskej časti.

(in)

Páčil sa vám článok?