Páči sa vám takto? Rákosie na niektorých brehoch Chorvátskeho ramena úplne vykosili

22.5.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Aj keď by si Chorvátske rameno v Petržalke zaslúžilo viac starostlivosti, stále je vyhľadávaným miestom na relax pre ľudí zo sídliska. Mnohí sa potešili, keď sa pri jeho brehoch rozrástlo rákosie, iným, naopak, prekáža, lebo znemožňuje prístup k vode. Na viacerých miestach ho už pokosili – páči sa vám teraz viac? Názor môžete vyjadriť aj hlasovaním na konci článku.

Popri brehoch Chorvátskeho ramena, ktoré prechádza stredom petržalskej obytnej zóny, stretnete ľudí na kolobežkách a bicykloch, rodiny s deťmi na prechádzke, bežcov aj rybárov pri vode. Mnohí pritom obdivujú bujné rákosie, hoci im miestami zakrýva výhľad na vodnú plochu. Iní sa zas rozčuľujú, že sa Chorvátske rameno mení na džungľu.

Z časti brehov, približne na úrovni od supermarketu Kaufland po Technopol, už rákosie pred pár dňami zmizlo – postarali sa o to traktory s prípojnou kosačkou. A ľudia sa teraz dohadujú, či to nebude mať negatívny vplyv na rozmanitosť živočíchov a rastlín, ktoré tu žijú. Že napríklad kačice či labute prišli po tomto zásahu o svoje hniezda.

Zdroj: ac

​Kačice na mieste vykoseného rákosia.

Kosbu rákosia a vysokých tráv zabezpečuje správca Chorvátskeho ramena, ktorým je Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), Odštepný závod Bratislava, Správa vnútorných vôd Šamorín. „Ide o vodnú stavbu, takže správca je zo zákona povinný udržiavať ho čisté a pravidelne kosiť jeho okolie so súhlasom Ministerstva životného prostredia a Štátnej ochrany prírody,“ vysvetlila hovorkyňa Petržalky Mária Halašková s tým, že Chorvátske rameno kosia pravidelne trikrát ročne.

Zdroj: ac

Nepokosená časť Chorvátskeho ramena pri zastávke električky Jungmannova.

Začiatkom mája spustil podnik prvú kosbu, ďalšie dve naplánoval na júl a september. „Slovenský vodohospodársky podnik má na realizáciu kosby vydané platné povolenie, ktoré však obsahuje viaceré výnimky. Jednou z nich je nekosiť v období hniezdenia, na čo bol podnik upozornený zo strany mestskej časti. SVP následne kosbu upravil a na väčšine brehov Chorvátskeho ramena kosil iba trávny porast a rákosie ponechal,“ doplnila Halašková.

Zdroj: ac

Pokosené rákosie a vysoké trávy nik neodpratal.

Slovenský vodohospodársky podnik ubezpečuje, že ešte pred kosbou sa uskutočnila obhliadka miesta, na ktorej sa zúčastnili aj pracovníci Štátnej ochrany prírody. Nijaké obmedzenia v kosbe sa počas obhliadky nepreukázali, a tak bol udelený súhlas kosiť.

Keď sa pri samotných kosbách, ktoré prebiehajú priebežne, vyskytne nejaké hniezdo, naši pracovníci práce v tom-ktorom úseku prerušia do času,  kým to situácia opäť dovolí,“ zdôraznil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ing. Marián Bocák. „Na margo musíme poznamenať, že, naopak, ak by nedošlo ku kosbám v okolí vodných tokov v tomto období, ozvali by sa tí, ktorým zas táto alternatíva nevyhovuje.“

Problémom Chorvátskeho ramena je aj porozhadzovaný odpad v jeho okolí, ktorý tu nechávajú podaktorí rybári a ďalší návštevníci. Mestská časť preto každý rok organizuje dobrovoľnícku akciu so zámerom vyčistiť brehy i hladinu ramena. Ako vidieť na našej fotografii, teraz k neporiadku pribudli schnúce trávy a rákosie, ktoré po kosbe nik neodpratal.

Zdroj: ac

Rastúce lekná na hladine.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie