VIDEO Úhyn rýb v petržalskom Draždiaku môže byť vážnejší problém: Rybári podozrievajú veľkého predátora

18.5.2020
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

V prípade mŕtvych rýb vo Veľkom Draždiaku v bratislavskej Petržalke vôbec nemusí ísť o bežný jav, keď na brehu jazier nachádzame slabšie jedince, ktoré neprežili zimu. Rybári majú podozrenie, že príčinou môže byť útok veľkého predátora.

Niekoľko uhynutých kusov rýb nie je v jarnom období prekvapením, deje sa to aj v iných rybárskych revíroch, napríklad v jazere na Štrkovci. Väčšinou odchádzajú jedince, ktoré majú slabšiu imunitu – takto nám vysvetlil nedávny nález mŕtvych rýb na brehu jazera v Petržalke Jozef Mikulášik, hospodár Slovenského rybárskeho zväzu Bratislava V.

No predsa len mu to nedalo, chcel mať istotu, že dno Veľkého Draždiaka je v poriadku a voda nie je infekčná. Uplynulú nedeľu ho preskúmali potápači zo spolku ochrancov vody Octopus, s ktorými rybársky zväz úzko spolupracuje. Zo štrkoviska vylovili staré pneumatiky, rôzne kovové konštrukcie a ďalší odpad, na jeho dne však neobjavili nijaký dôkaz, ktorý by nasvedčoval tomu, že ryby vo vode trpia. „Kvalita vody je nespochybniteľná, žiadna infekcia, ktorá by mala zlý vplyv na ryby, vo Veľkom Draždiaku nie je. To sa absolútne vylúčilo,“ zdôraznil Jozef Mikulášik.

Zdroj: Matúš Husár

Uhynuté ryby na brehu Veľkého Draždiaka.

Viacerí rybári ho však upozornili, že vo vode videli vydru a možno práve tá má na svedomí niektoré rybie životy. „Nie je to zatiaľ potvrdené, ani ja som vydru v jazere ešte nevidel, ale nevylučujem túto možnosť. Vydra žije v neďalekom Chorvátskom kanáli, takže sa mohla ľahko dostať aj do Veľkého Draždiaka,“ pripustil Jozef Mikulášik. Možno si však rybári pomýlili vydru s bobrom, preto ich požiadal, aby zviera odfotili - hneď by vedel potvrdiť alebo vylúčiť, že ide naozaj o vydru. „Vydra v jazere je veľký predátor. Je to síce milé plaché zvieratko, ktoré ľudí nijako neohrozuje, ale na druhej strane je to neskutočný dravec, neskutočný konzument rýb,“ doplnil skúsený rybár.

Zdroj: Jozef Mikulášik

Potápači zo spolku ochrancov vody Octopus čistili v nedeľu dno Veľkého Draždiaka aj časť Chorvátskeho ramena.

Podozrenie, že by ryby uhynuli pre nejaké ochorenie, vyvracia podľa neho aj fakt, že medzi mŕtvymi kusmi boli rôzne druhy, malé pleskáče, kapry, karasy... Podľa Jozefa Mikulášika práve rôznorodosť uhynutých druhov naznačuje, že sa mohli stať obeťami predátora. Je pritom všeobecne známe, že vydra sa s rybou len „zahráva“, odhryzne z nej, potom ju pustí a vyberie sa chytať ďalšiu. „Keď sme z brehu jazera zbierali uhynuté kusy rýb, všimol som si, že niektoré boli načaté od vtákov, ale dve-tri sa mi nezdali. V ich prípade naozaj mohlo ísť o útok vydry, hoci na Veľkom Draždiaku až doposiaľ nebol jej výskyt potvrdený.“

Zato v Jarovecko-rusoveckej sústave ramien žije celá vydria rodinka. Dospelú samicu, ktorá s piskotom láka mladé na lov, zachytil Jozef Mikulášik na videu.

V Jarovecko-rusoveckej sústave ramien žije celá vydria rodinka:

No keby sa aj potvrdilo, že vydra žije na Veľkom Draždiaku, rybári by nijako zasiahnuť nemohli, je totiž zákonom chránená. „Aj ona patrí do prírody,“ konštatuje Jozef Mikulášik. „V každom prípade sa pokúsime o fotodokumentáciu, čo však nebude vôbec jednoduché, vydra je nočné zvieratko, ktoré sa na lov vydáva v čase, keď slnko zapadá.“

Zdroj: Jozef Mikulášik

Členovia Slovenského rybárskeho zväzu Bratislava V. na sobotňajšej veľkej brigáde – jazero Veľký Zemník chystajú na novú sezónu.

A aby záhad okolo úhynu rýb na Veľkom Draždiaku nebolo málo, spomeňme ešte možný útok norka amerického – aj nad tým uvažujú petržalskí rybári, i keď je to málo pravdepodobné. Norok americký je invázny druh, ktorý v minulosti chovali na farme na Záhorí pre kožušinu a keď o ňu prestal byť záujem, viaceré zvieratá sa dostali do voľnej prírody. Je to veľký dravec ako kuna, ktorý podľa Jozefa Mikulášika zlikviduje všetko živé, od vtáčích vajíčok cez vtáky, lastúry až po ryby, malé i väčšie. „V Chorvátskom ramene je norkov strašne veľa. Ja som ich videl aj v jazere v Rusovciach, keď zaútočili na ondatry.“

Zdroj: Jozef Mikulášik

​Drzosť niektorých ľudí nepozná hranice: Dovolia si vypúšťať či čerpať vodu z Draždiaka!

(ac)

Páčil sa vám článok?