VIDEO: Džungľa v Petržalke. Sokol medzi panelákmi ulovil dážďovníka

20.2.2020
0

Zdroj: BROZ

Páčil sa vám článok?

Príroda je krásna, ale krutá. Niektoré výjavy ako z pravej divočiny môžete niekedy sledovať aj medzi panelákmi. Podarilo sa to aj aktivistom z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, ktorí zachytili na kameru sokola trhajúceho menšieho vtáka - dážďovníka.

"Pri obhliadke výskytu chránených živočíchov na jednej z petržalských budov sa nám sa raz naskytol nevídaný pohľad. V prírode ide o bežnú situáciu, ale človeku sa už dnes málokedy naskytne možnosť sa takto zblízka pozrieť na reálny lov predátora. Počas obhliadky sme si všimli sokola myšiara v okolí paneláku. Aj sme si vraveli, že sme ešte vlastne naživo nevideli, ako sokol uloví dážďovníka. Po zopár preletoch sokol zosadol na atikový múrik strechy paneláku a odtiaľ starostlivo pozoroval dážďovníky. Dobre vedel, čo robí," opísali situáciu na sociálnej sieti ochranári.

"Sokol s prehľadom využil moment prekvapenia, keď dážďovník vylietajúci z hniezda v škáre nad loggiou ešte len naberal rýchlosť, a rýchlym manévrom ho uchopil do pazúrov. Okamžite si ho odniesol na len niekoľko metrov vzdialený okenný parapet. Zdola sme s ľútosťou a zároveň fascinovaní videli len mrak padajúcich čiernych pierok. Do niekoľkých minút sa nám podarilo dostať na miesto, odkiaľ sme ho mohli bez dychu pozorovať a dokumentovať," uviedli členovia BROZ.

(ms)

Páčil sa vám článok?