Petržalčan Boris lieči zvieratká aj ľudí: Pýtate sa ako?

14.9.2019
Veterinár Boris Bartoš

Zdroj: Archív B. B.

Páčil sa vám článok?

Petržalský veterinár Boris Bartoš lieči nielen vašich domácich miláčikov, ale ako inštruktor nordic walkingu vie pomôcť aj vám. Povie vám, čo spôsobujete svojmu malému psovi, ak mu dávate päť piškót denne, ale aj to, ako vás chôdza s paličkami dokáže zbaviť bolestí chrbta.

Pochádza zo Starého Mesta, z tretej generácie Bratislavčanov, ale už deväť rokov nedá dopustiť na Petržalku. „V centre sa už nedalo žiť, tu je viac zelene, všetko je poruke a keďže ja rád chodím, všetko sa mi zdá blízko,“ hovorí spokojne Boris Bartoš a obáva sa len prehnanej zástavby sídliska.

Je zaujímavé, že tá sčasti súvisí aj s tým, akým domácim zvieratám ľudia dávajú prednosť. U nás zatiaľ vyhrávajú psy. „Aktuálny trend vo väčších svetových mestách sú však mačky a drobné zvieratá ako králiky či morčatá, ktoré nevyžadujú až takú starostlivosť,“ tvrdí. „Jednak je to tým, že obyvatelia veľkomiest majú menej času. Spolužiak, ktorý bol na stáži v Malajzii, v Kuala Lumpur, spomínal, že 90 percent domácich zvierat tam dnes tvoria králiky. Dôvodom je aj to, že keď chcete vyvenčiť psa, pri dome je to nemožné. Potrebujete sa odviezť za mesto, a to niekedy trvá hodiny. V tomto ohľade sme na to v Petržalke zatiaľ stále dobre.“

Okrem psov nájdu v jeho ordinácii pomoc aj mačky a spomínané drobné zvieratá. Lieči však aj zranenia plazov alebo korytnačiek. Akú radu by dal ich majiteľom? „Nečakať príliš dlho, kým sa odhodlajú navštíviť veterinára a neupravovať reálnu situáciu. Stáva sa totiž, že ľudia nechajú trápiť sa psa s hnačkou aj päť, šesť dní, a keď prídu, možno sa aj trocha hanbia a priznajú menej dní. Lenže diagnostika a liečba je iná, keď má pes problém dva dni a iná, keď dva týždne,“ vysvetľuje veterinár, pričom zdôrazňuje, že posledné, čo v tej chvíli rieši, je niekoho súdiť za jeho rozhodnutie.

Častejším problémom, ktorý, bohužiaľ, spôsobujeme zvieratám my sami, je ich obezita. A netrpia ňou vraj len miláčikovia senioriek. „Je dobré si uvedomiť, že keď dáte päťkilovému psovi len päť piškót denne, to akoby stokilový chlap zjedol 100 piškót...“ upozorňuje veterinár. „Keby ste mali malé deti, tiež by ste im dali päť knedlí a štyri naberačky segedínu? Asi nie. Navyše malé dieťa by to nezjedlo, kým pes, bohužiaľ, áno...“ Boris Bartoš tvrdí, že tým, že psovi odopriete, prospejete mu, bude šťastnejší. „Keď má pes mať päť kíl a váži desať, je to ako dvestokilový chlap. Nepôjde sa previezť na bicykli, pretože je rád, že dýcha. Ak však pes schudne, začne byť aktívnejší, bude viac behať a viac sa z toho tešiť.“

Zdroj: archív B.B.

Petržalka výborná pre nordic walking

Práca Borisa Bartoša si tiež vyžiadala svoju daň. A to v podobe bolestí chrbta. Ako ast­matik s kolenami zničenými basketbalom hľadal šport, ktorý by mu uľavil. A objavil nordic walking. Tzv. severská chôdza so špeciálnymi palicami sa preňho ukázala ako ideálna. „Chcel som ju vedieť poriadne, a tak som sa dopracoval aj k inštruktorskému kurzu,“ hovorí človek, ktorý okolo seba združil komunitu nadšencov aj záujemcov, a to aj prostredníctvom facebookovej stránky Nordic walking Petržalka.

Tvrdí, že na petržalskom sídlisku je pre nordic walking celoročne mnoho výborných miest. Lesík za Dostihovou dráhou, cesty popri ramene, priestor medzi Veľkým a Malým Draždiakom, od Sadu Janka Kráľa po Starý most a potom popri hrádzi až do Maďarska alebo do Hainburgu. Netreba prejsť ani za Dunaj. „Aj Staromešťania vyhľadávajú Petržalku práve z tohto dôvodu,“ hovorí Boris Bartoš.

Zdroj: archív B.B.

Väčšina ľudí začína s nordic walkingom, pretože majú nejaký zdravotný problém. Napokon, aj v zahraničí ho využívajú ako rehabilitačnú metódu. „Severská chôdza totiž zaťažuje telo rovnomerne, núti nás hýbať vrchnou časťou tela, správne vykonávať rotácie, a výsledkom je, že sa človek vystiera a vzpriamene chodí už aj bez paličiek,“ pokračuje Boris Bartoš a spomína, ako to zistil na vlastnej koži, keď sa udrel hlavou v šope, kam roky vždy vkráčal bez kontaktu.
Nordic walking navyše zapája až 600 svalov v tele a zaujímavé je, že horná časť tela preberá až 30 percent práce nôh.„Po nordic walkingu vás skutočne bolia viac ruky ako nohy. Zvykneme sa smiať, že ´pôjdeme, pokiaľ nám budú ruky stačiť´,“ s úsmevom dodáva, že spočiatku, kým ešte nemáte koordináciu rúk a nôh zautomatizovanú, nohy by aj šli, len ruky nestíhajú.

FOTO: Poznáte dunajské pláže v Petržalke? Niektoré sú naozaj nádherné

Bratislavská Petržalka je úžasná aj v tom, že keď napríklad vystúpite na konečnej MHD v Ovsišti, prejdete za desať minút cez „vojenskú lúku“, narazíte na krásne štrkové pláže pri Dunaji. Vstup do vody je bezproblémový a kvalita vody lepšia ako v časoch, keď sa ľudia kúpali na Lide. Nadšenci aktuálne pracujú na návrhu tieto divoké pláže revitalizovať a rozšíriť. Súhlasili by ste?

​Chôdza s paličkami totiž nie je úplne jednoduchá. Človek vraj získa skutočnú predstavu, o čo ide, až keď s palicami prejde pár metrov. „Bol s nami pán, ktorý behá pravidelne maratóny. Vzal som ho na celodenný kurz. Na konci skonštatoval, že má dosť. Hoci odbehne 42 kilometrov, 15 km nordic walkingu ho unavilo oveľa viac,“ spomína inštruktor. Okrem lepšej kondície a redukcie hmotnosti si však pri severskej chôdzi aj dokonale vyvetráte hlavu, pretože najmä spočiatku sa tak sústredíte na správny pohyb, že ostatné myšlienky musia ísť bokom.

(in)

Blíži sa ideálne obdobie

O chvíľu je tu jeseň, ideálny čas na prechádzky... Záujem o nordicwalking nestúpa len vďaka tomu, že je to šport pre každého, od malých detí až po seniorov, pri ktorom si každý môže zvoliť vlastnú rýchlosť, ale aj pre jeho finančnú nenáročnosť. Úvodný trojhodinový kurz stojí 20 eur. Keď vás pohyb nadchne, môžete si ísť kúpiť paličky. Tie kvalitnejšie vás vyjdú na zhruba 40 eur. „Nekupujte palice vopred,“ radí inštruktor. „Hoci majú nápis nordic walking, neznamená, že sú na to určené. Na prvom kurze vám jedny požičajú a poradia pri výbere.“

Na prvom kurze tiež zistíte, že neviete chodiť... keď máte v rukách paličky a tiež, že zvládnuť dokonale techniku nordic walkingu trvá polroka aj rok a vycibríte ju len chodením a chodením. Po prvom kurze sa však už môžete pridať k skupine Nordic walking Petržalka, zareagovať na ponuku výletu, inštruktor vás bude na trase sledovať a upozorňovať na správny pohyb. Ten by si mal dať z času na čas preveriť už aj skúsenejší nordic walker, napokon aj inštruktori Slovenskej asociácie Nordic Walking absolvujú pravidelné preškolenia, či sa im do pohybu nevkradol nejaký zlozvyk.

(in)

Páčil sa vám článok?