Situácia skeletov garáží v Petržalke je neúnosná: S akými problémami bojujú?

17.8.2019
Požiar na Mamateyovej

Zdroj: FB Miroslav Dragun

Páčil sa vám článok?

Bolo len otázkou času, kedy situácia v skelete rozostavaných hromadných garáží na Mamateyovej ulici pri Dolnozemskej ceste, ktorý aktuálne využívajú len ľudia bez domova, presiahne únosnú mieru. Koncom júla tam vypukol požiar.

Miestnym dochádza trpezlivosť, zastal sa ich poslanec Miroslav Dragun, ktorý tvrdí: „Dohliadnem na to, aby okrem nezodpovedného vlastníka objektu neznepríjemňovali obyvateľom dotknutých domov život narkomani a asociáli.“ Otázkou zostáva, či má samospráva dostatočné kompetencie na to, aby sa prípad pohol vpred.

Pred troma mesiacmi sme uverejnili históriu rozostavaných garáží (č.8). Ľudia, ktorí bývali v okolí, si v roku 1998 založili Združenie pre výstavbu garáží, našli priestory, zabezpečili vysporiadanie pozemku, odkúpili ho od magistrátu a dali vypracovať projekt trojpodlažnej budovy s 56 garážami. Získali stavebné povolenie a dostali odporúčanie, aby budovu postavila stavebná firma. Preto podpísali zmluvu s firmou, ktorá sa stala majiteľom 35 budúcich garáží. Lenže onedlho jej majiteľ vyhlásil osobný bankrot. Vykonať exekúciu následne trvalo viac ako 7 rokov... „Aj vďaka združeniu bol zmenený exekučný zákon a až na základe tejto zmeny bolo umožnené konečne vykonať dražbu,“ tvrdí Viliam Belej, zástupca garážnikov.

Ich trápenie sa však exekúciou neskončilo. Všetky priestory vo výlučnom vlastníctve združenia sú síce takmer dokončené, firma, ktorá budovu aj pozemok v exekúcii získala, však podľa slov majiteľa Milana Hodasa neplánuje investovať do vlastných častí objektu a budovu dostavať.

Viliam Belej tvrdí, že keď exekučný zákon nekooperuje so stavebným, vznikajú chátrajúce stavby, ako je tá na Mamateyovej. Lenže samospráva je na zmenu zákonov krátka, a tak garážnici nemôžu využívať svoje priestory a zostáva im len napádať právnou cestou napríklad získanie pozemku, ktorý bol podľa Viliama Beleja do katastra zapísaný na základe neexistujúcej budovy alebo vymáhať škody, ktoré vznikli aj na ich majetku, z dôvodu nekonania druhého vlastníka.

​„To, že v budove vznikol požiar v priestoroch, ktorých vlastníkom je firma Property nasvedčuje tomu, ako si konateľ váži tento majetok a možno naozaj chce naplniť svoje slová z článku v Petržalských novinách, že budovu zbúra a postaví tam niečo pekné. Bohužiaľ, svojou nezodpovednosťou k správe vlastného majetku firma nielenže znepríjemňuje život obyvateľom Petržalky, ale ich dokonca aj ohrozuje na ich majetku, a to je už dosť cez čiaru,“ vyjadril sa Viliam Belej.

Na podnet poslanca Miroslava Draguna sa nedávno na miestnom úrade uskutočnilo stretnutie prednostu, vicestarostky, odborných pracovníkov úradu a náčelníka mestskej polície, na ktorom sa dohodli, že mestská polícia bude častejšie monitorovať situáciu v okolí skeletu garáží. „Úrad však bude tlačiť aj na vlastníka, aby si objekt zabezpečil,“ hovorí Miroslav Dragun. „Samospráva má obmedzené kompetencie, napriek tomu budem sledovať a tlačiť na to, aby úrad maximálne využíval možnosti, ktoré má. Príkladom sú vrchné hranice pokút, pokiaľ sa s majiteľmi nebude dať dohodnúť.“
Otázkou je, či na udeľovanie pokút nedoplatia skôr garážnici ako druhý majiteľ, ktorý vyhlásil, že je pripravený ich platiť a či stavebný úrad vymyslí aj iné kroky, ako so stavbou pohnúť, pretože len vyhnať z objektu ľudí bez domova nestačí.
(in)

Páčil sa vám článok?