FOTO: Petržalka oslavovala, pred 100 rokmi sa stala súčasťou Československa

15.8.2019
0
Paper Moon Trio

Zdroj: petrzalka.sk

Páčil sa vám článok?

Petržalka sa 14.8.1919 stala súčasťou vtedajšej Československej republiky a definitívne sa tak dostala z rúk Maďarska. Včera ubehlo presne 100 rokov od tejto významnej udalosti, ktorú si Bratislavčania slávnostne pripomenuli na Magio pláži.

„Dovoľte mi vysloviť vďaku vojakom, ktorí svojim výnimočným činom a bez preliatia kvapky krvi umožnili Petržalke pripojiť sa k Československu a rozvinúť sa do dnešnej podoby,“ povedal v príhovore starosta Petržalky Ján Hrčka.

Program odštartoval už ráno o 10.00 h výstavami vojenskej histórie v dvoch petržalských bunkroch B-S 4  „Lány“ a B-S 6 „Vrba“. Jediný ucelený obranný systém sa nachádza práve v Petržalke, kde bunkre kopírujú štátnu hranicu. Samozrejme, tieto bunkre nesúvisia so vznikom Československa, tvorili až neskôr obranu štátu pred nacistikým Nemeckom. Návštevníkov privítali na pôde bunkrov dobrovoľníci v uniformách, ktorí zorganizovali expozíciu vojenskej techniky, zbraní, komentovanú prehliadku priestorov bunkrov a ochotne odpovedali na otázky nadšencov histórie. Vďaka podpore partnera podujatia hlavného mesta mohli návštevníci využiť na prepravu do bunkrov elektrobus, ktorý premával v pravidelných intervaloch do večera. 

Program prebiehal aj na Magio pláži, kde starosta spolu s riaditeľkou Miestnej knižnice Petržalka Katarínou Bergerovou otvorili putovnú výstavu k 100. výročiu. Pre verejnosť bola pripravená beseda s odborníkmi na históriu, medzi nimi aj s miestnym poslancom Ľubošom Kačírkom, ktorý zároveň predstavil svoju novú publikáciu s tematickým názvom „100. výročie pripojenia Petržalky k Československu“.

FOTOGALÉRIA:

​„Ďakujem oddeleniu kultúry za organizáciu podujatia, Magio pláži za to, že nám dnes umožnila využiť svoje priestory na oslavu storočnice. Ďakujem aj tým, ktorí venujú svoj čas údržbe a rozvoju historických bunkrov v Petržalke. U nás je to najmä pán Kačírek, ktorému chcem týmto poďakovať za pomoc pri organizácii tohto podujatia,“ poďakoval na záver Hrčka.

Programom na pódiu nás sprevádzal moderátor Alexander Štefuca. Večer spríjemnili koncerty kapiel v retro jazz a swing štýle. Ako prvé vystúpilo ženské vokálne trio Paper Moon Trio, vďaka ktorému sa návštevníci ocitli v 20. rokoch minulého storočia. Nasledovala skupina Funny Fellows a ich zábavné piesne v rytme swingu. Peknou bodkou za celodenným programom bol niekoľkominútový ohňostroj na nábreží Dunaja.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?