V Sade Janka Kráľa sa môžete tešiť na veľkú stredovekú bitku

9.6.2019
0
Páčil sa vám článok?

Druhý ročník kultúrneho podujatia Stredovek v Sade prinesie 15. júna do Sadu Janka Kráľa dobový tábor, remeslá, šermiarske vystúpenia, detskú arénu, tanec aj hudbu, ale predovšetkým „veľkú železnú bitku.

Historický tábor bude návštevníkom prístupný už od 9:00h , kedy si budú môcť pozrieť jednotlivé šermiarske zoskupenia či vyskúšať napríklad váhu meča. Remeselníci budú zhotovovať svoje výrobky priamo na mieste, a to zo železa, dreva, kože a skla.

Od 11:00 hodiny začne peší turnaj jednotlivcov. Po ňom sa postupne predstavia svojimi vystúpeniami niektoré zo šermiarskych skupín. Nebude chýbať ani turnaj družín, lukostrelecký turnaj či detská aréna.
Hlavným bodom programu bude rekonštrukcia stredovekej poľnej bitky, na ktorej sa zúčastní viac ako 120 bojovníkov z 25 skupín.

Veľmi smutné: Sad Janka Kráľa nám chátra pred očami, nové stromy vysadiť nemôžu

Hoci je park národnou kultúrnou pamiatkou, je v čoraz biednejšom stave. Do konca roka tu treba vyrúbať 85 stromov bez možnosti nahradiť ich novými, 117 má ťažké poškodenie, väčšina potrebuje odborný orez. Všetky zverokruhy, amfiteáter, mobiliár dlhodobo chátrajú. Sedáky a operadlá sú prehnité alebo úplne chýbajú, dlažba je rozpadnutá, toalety sú nefunkčné a zateká do nich, celá fontána i zalievanie potrebuje repasovať potrubie.

Podujatie spestrí tanečné zoskupenie Tón a zakončí turnaj v stredovekej hre soule a hudobné vystúpenie kapely Strigôň. Podujatie je neziskové s voľným vstupom pre verejnosť.

(pn)

Páčil sa vám článok?