FOTO: Zberný dvor v Petržalke včera zatvorili - dôvodom sú technické problémy odberateľa odpadu. Čo sa deje?

28.4.2019

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Petržalský zberný dvor včera zatvorili. Na jeho bráne visel oznam, že dvor bude od 26. apríla až do odvolania zatvorený. Príčinou pozastavenia jeho fungovania sú technické problémy zo strany odberateľa odpadu. Podľa našich informácií sa pred inými zbernými dvormi tvorili rady. Napríklad na Ivanskej sa čakalo niekoľko desiatok minút. Všetko komplikuje fakt, že bratislavská spaľovňa bola odstavená a na skládke v Zohori vypukol cez týždeň veľký požiar!

To, že spaľovňa odpadu v Bratislave bude mať od 26. apríla do 14. mája jarnú technologickú odstávku oznámila spoločnosť OLO už začiatkom apríla. Podľa slov hovorkyne OLO Beáty Humeníkovej by to však nemalo mať však žiadny vplyv na zber a odvoz odpadu v hlavnom meste. Zmesový komunálny odpad mal byť počas odstávky spaľovne odvážaný na skládky odpadov do Zohora a do Senca. Lenže práve na zohorskej skládke odpadu vypukol tento týždeň mohutný požiar, s ktorým mali desiatky hasičov starosti viac než dva dni. Písali sme o ňom tu:

​Zdá sa, že nečakaná udalosť spôsobila okamžite problémy so zberom odpadu v našom hlavnom meste. Zatvorený zberný dvor v Petržalke ľudia nemohli využiť na odvoz veľkokapacitného odpadu a tak si to s ním namierili do Zberného dvoru na Ivanskej ceste, kde sa včera čakalo niekoľko desiatok minút, kým sa ľudia dostali na radu.  

Zdroj: ac

V spaľovni počas odstávky budú montovať parnú turbínu a generátor a mala by prebiehať údržba oboch kotlov, revízia roštu kotla a údržba linky čistenia spalín," spresnila hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.

Zdroj:

Spaľovňa odpadu v Bratislave je v prevádzke nepretržite 24 hodín denne s výnimkou odstávky. Technologické odstávky sú realizované pravidelne jeden- až dvakrát ročne a počas nich sa vykonávajú dôležité revízie a opravy. Ich cieľom je zabezpečiť ďalšiu bezproblémovú prevádzkyschopnosť technologických častí spaľovne. Pochopiteľne, že ak sa na niekoľko dní zastaví takáto neptretržitá prevádzka, tak sa to musí odraziť, pretože produkcia odpadu zo strany obyvateľov mesta sa nijako nezníži a dokonca sa dá predpokladať, že likvidácia odpadu môže byť v najbližších dňoch dosť veľký problém. Tému budeme naďalej mapovať a určite sa k nej vrátime.

(ars)

Páčil sa vám článok?