FOTO: V Petržalke búrajú stanicu nikdy nedostavaného metra - čo tam namiesto nej bude?

8.3.2019

Zdroj: Miroslav Pokorný

Páčil sa vám článok?

V lokalite Janíkov dvor sa začalo s búraním tunela, cez ktorý malo viesť cez Petržalku a popod Dunaj metro. Tieto ambiciózne plány neskôr nahradili projektom rýchlodráhy, ale ani tá nebola počas minulého režimu dokončená. V súčasnosti už je jasné, že jediné, čo sa v najbližších rokoch asi bude dať v Bratislave zrealizovať je električková trať...

"Minulý štvrtok, teda 28. februára 2019 začali práce na odstránení 14 metrov dlhej časti traťového tunela bratislavského metra. Investor Južného mesta dostal povolenie na jeho zbúranie v časti, kde budú uložené inžinierske siete. Tento týždeň, teda presnejšie 4. marca začali s postupným odstraňovaním vrchnej betónovej dosky až po izoláciu, čím  zmizne najznámejšia časť bratislavského metra už nadobro," napísal na sociálnu sieť pán Miroslav Pokorný - autor série fotografií, ktoré boli zverejnené na jeho facebookovej stránke. Magistrát hlavného mesta o týchto búracích prácach pochopiteľne vie a jeho hovorca Peter Bubla pre Bratislavské noviny v tejto súvislosti povedal:  "Investor požiadal mesto o povolenie na demontáž objektu „tunela“ pôvodného metra. Stavebník má platné územné rozhodnutie na inžinierske siete, aby ich mohol previesť cez pôvodné teleso metra. Súčasťou je aj odstránenie tohto objektu ako bývalého nosného systému MHD, ktorý bude nahradený električkou do Petržalky."

​Podľa Petra Martinku, ktorý už dlhé roky patrí k veľkým fanúšikom bratislavského metra, však v prvej etape neodstránia kompletný tunel, ale len jeho časť, kde budú spomínané inžinierske siete pre Južné mesto a to tak, aby to netvorilo prekážku pri budovaní električkovej trate. "Ked sa začne stavať električková trať, čo bude predpokladám za rok až dva, tak vtedy bude zbúraný kompletne celý tunel metra a vykonajú sa tu aj ďalšie terénne úpravy, aby tu mohla byť postavená električková trať. Na druhej strane je smutné, že metro ustupuje električke. To sa dá vidieť asi jedine v Bratislave. Slzy cez smiech nad touto absurditou... Áno viem, poznám celú story až dokonalo dobre. Nemáme peniaze, musíme byť múdri, bla, bla, bla... Možno za 30 rokov, na druhý pokus a bude podzemka aj v Prešporku a možno ani nie..." povzdychol si na sociálnej sieti. 

Tunel, cez ktorý malo viesť metro popod Petržalku a Dunaj postavili ešte za minulého režimu. Zopár rokov sa hovorilo aj o tom, že metro by mala nahradiť rýchlodráha, ktorá mala byť lacnejšia a efektívnejšia, ale napokon všetky megalomanské projekty stroskotali a obyvatelia najväčšieho slovenského "sídliska" sa v novom miléniu zmierili s tým, že bude dobré aj to, ak sa napokon podarí potiahnuť električková trať z terajšej konečnej na Jungmanovej až do Janíkovho dvora. 

(ars) 

Páčil sa vám článok?