Arogantní vodiči sa tak ľahko na hrádzu nedostanú. Pribudli nové závory

7.3.2019
0
Rampa na hrádzi

Zdroj: FB SVP

Páčil sa vám článok?

Vodiči, ktorí obchádzali ranné kolóny v smere zo Šamorína do hlavného mesta po dunajskej hrádzi, by to mali mať oveľa ťažšie. Vodohospodársky podnik tu totiž od pondelka spustil do skúšobnej prevádzky nové závory.

Slovenský vodohospodársky podnik v pondelok spustil testovaciu prevádzku dlho pripravovaného Systému ochrany a monitorovania ochranných hrádzí Vodného diela Gabčíkovo. "V úseku od Šamorína po Bratislavu je celkovo nainštalovaných sedem závor (šesť na vzdúvacích objektoch a jedna na korune hrádze), ktoré bránia prístupu nepovolaným vozidlám na teleso hrádze Vodného diela Gabčíkovo. Od pondelka boli tieto závory postupne spúšťané do prevádzky.  Pri každej závore je umiestnený kamerový systém, ktorý nonstop sníma prístupové trasy plus samotný kamerový systém je nainštalovaný aj na korune hrádze," vyjadril sa pre bratislavskenoviny.sk hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

"Momentálne prebieha skúšobná prevádzka, ktorá sa bude priebežne vyhodnocovať. Môžeme povedať, že už predchádzajúce opatrenia znížili počet áut o 70 percent a veríme, že týmto opatrením odradíme ďalší počet neoprávnených vozidiel, ktorých vodiči si skracovali cestu do Bratislavy," dodal.

"Všetky závory na ľavostrannej dunajskej hrádzi (pri Dunajskej Lužnej, v Kalinkove, Hamuliakove a Šamoríne (X-BIONIC aj Čilistov) budú zatvorené.  Cieľom systému je zabrániť nepovolenému pohybu motorových vozidiel po hrádzi. Vjazd na hrádzu a prejazd cez hrádzu bude možný len s povolením SVP, š.p. OZ BA a bude monitorovaný a kontrolovaný. Majitelia rekreačných plavidiel, ktorí sa potrebujú dostať k vode motorovým vozidlom, požiadajú SVP, š.p. OZ BA o povolenie  a po získaní povolenia si budú môcť otvoriť závoru elektronickým kľúčom," informoval podnik na sociálnej sieti.

Rybári organizovaní v Slovenskom  rybárskom  zväze môžu požiadať o zapožičanie elektronické ho kľúča miestne organizácie zväzu v Dunajskej Lužnej a Šamoríne.

"Majitelia rekreačných plavidiel aj rybári budú môcť s elektronickým kľúčom len križovať hrádzu, teda prejsť cez ňu v určených úsekoch, jazda po hrádzi nie je povolená," informovali ešte vodohospodári.

(ms)

Mestské lesy rozdelia do zón: Vzniknú rozsiahle oblasti bez ťažby

Mestské lesy v Bratislave rozdelia do troch zón. Pôjde o zónu intenzívnej rekreácie, zónu rekreácie, ochrany prírody i lesného hospodárstva a zónu pokoja a ochrany prírody i rekreácie. Vzniknú tak rozsiahle oblasti bez ťažby dreva a výstavba nových rekreačných prvkov sa koncentruje len do najnavštevovanejších miest. Rozhodli o tom bratislavskí mestskí poslanci, ktorí na svojom štvrtkovom rokovaní schválili návrh zonácie mestských lesov.

Páčil sa vám článok?