Katastrofa: Takto vyzerá podchod na Dolnozemskej, keď zaprší

12.12.2018
0
Podchod na Dolnozemskej

Zdroj: Ivan Janko - RTVS

Páčil sa vám článok?

Podchod v bratislavskej Petržalke na Dolnozemskej ulici pri bufete U bosorky prešiel prednedávnom obnovou. Návštevníci týchto miest však ostali prednedávnom doslova v šoku, keď videli, ako vyzerá po dažďoch.

"Netuším, koľko stála rekonštrukcia celého podložia a čistenie odtokov, ale zrejme to boli vyhodené peniaze. Áno, pršalo, ale nebol to žiaden extrémny lejak. Takže ak tam uvidíte ľudí prebiehať cez rušnú cestu, nenadajte im. Podchod tam síce je, ale funguje len za pekného počasia..." napísal začiatkom decembra Petržalčan Ivan na sociálnu sieť. Nahneval ho vytopený podchod, v ktorom sa po daždi dalo doslova brodiť. Druhou alternatívou pre neho bolo prebehnúť cez nebezpečnú cestu.

Zdroj: Ivan Janko - RTVS

​Zaujímalo nás, čo mieni miestny úrad v Petržalke s touto situáciou robiť. "Predmetný podchod patrí do správy MČ Bratislava-Petržalka, ale v poslednom období sme na ňom nerealizovali žiadne rekonštrukcie. V podchode boli realizované iba drobné úpravy - vymaľovanie stien a čistenie priepustov. Podchod zmonitorujeme a budeme situáciu riešiť," reagovala na naše otázky Mária Halašková z oddelenia marketingu petržalského miestneho úradu.

My sme sa rozhodli celú situáciu overiť a vyskúšať si ju na vlastnej koži. S kamerou sme sa boli pozrieť priamo na mieste. ​Včera sa podchodom dalo síce s ťažkosťami ako tak prejsť, ale väčšinu trasy sme chodili v hlbokých mlákach. V niektorých častiach sme mali pocit že sa brodíme malým jazierkom. Ľudia, ktorí tadiaľto dennodenne prechádzajú, si už zrejme zvykli, že musia mať na nohách gumáky, ak nechcú úplne premoknúť. Alebo v opačnom prípade prejsť cestou nad podchodom. Na tú sme sa však pozreli tiež. Po pár minútach sme pochopili, že riskovať prechod touto cestou rozhodne nebudeme. Táto dlhá, rovná cesta je mimoriadne nebezpečná, a to hlavne v tom, že niektorí vodiči si ju zjavne mýlia s diaľnicou a rútia sa po nej nebezpečnou rýchlosťou.  

Úplne sme pochopili opodstatnenú bezmocnosť a hnev pána Ivana, ktorý na celú situáciu ako prvý upozornil. Mali sme šťastie, že v tom čase podchod ešte nebol úplne zaplavený.  V opačnom prípade naozaj nevieme, ku ktorej z týchto dvoch "možností" dostať sa na druhú stranu by sme sa priklonili. 

A ako je to inde v pekne udržiavaných podchodoch? Paradox sa nám naskytol v podchode pri Ekonomickej Univerzite. Mnohí ľudia sa v minulosti sťažovali, že tento podchod nie je v dobrom stave, a preto ho nepoužívajú a radšej riskujú prechod nebezpečnou cestou. Neskôr bol zrekonštruovaný. Ako môžete však vidieť aj na našom videu priamo z miesta, ani po tom, čo bol vynovený, to ľudí neodradilo riskovať. Naďalej si viacerí skracujú trasu cez cestu plnú nebezpečne rútiacich sa áut. A neodrádza ich ani zábradlie v strede cesty.

(bal, ms)

Páčil sa vám článok?