FOTO Na bezdomovcov na Námestí Republiky privolali policajtov: Takto to dopadlo

21.11.2018
0
Neporiadok na Námestí Republiky

Zdroj: Čitateľka Eva

Páčil sa vám článok?

Problém s ľuďmi bez domova, ktorí sa zdržiavajú na Námestí Republiky v bratislavskej Petržalke, pokračuje. Najnovšie miestni obyvatelia privolali aj mestských policajtov a vieme už, s akým výsledkom.

O sťažnostiach ľudí, ktorí žijú v blízkosti Námestia Republiky, sme písali už na konci októbra (článok nájdete TU).  "Bývam pri Námestí Republiky, kde chodím na prechádzky so svojim psíkom. Už riadne dlhú dobu nám, čo sem chodíme, prekážajú bezdomovci, ktorí tu robia  neporiadok, pijú na verejnosti alkohol, oplzlo nadávajú a bijú sa medzi  sebou. A to nielen chlapi, ale aj ženy. Vidia to aj rodičia s malými  deťmi... Čo je najhoršie, robia potrebu, kde to na nich príde. Pri kríkoch, pod stromami a pri pamätníku," napísala nám vtedy pani Eva s tým, že použitý papier po veľkej potrebe následne vietor rozfúka. Mestskí policajti nám na konci októbra potvrdili, že o probléme vedia, no postihovať týchto ľudí nie je jednoduché.

Miestni obyvatelia zavolali na miesto mestských policajtov aj v uplynulú nedeľu (18.11.) a tí skutočne prišli. "Včera boli na pohovore u bezdomovcov mestskí policajti. Keď odchádzali, zastavili sa pri jednom pánovi pri bowlingovom centre a pýtali sa ho na jeho názor. Viem o tom, lebo v tom čase popri nich prechádzala moja dcéra, ktorá išla za mnou, nakoľko som bola na námestí so psom. Povedal im, že veď oni neporiadok nerobia., opísala nám v pondelok situáciu pani Eva. Zisťovali sme, ako teda kontrola mestských policajtov dopadla.

"Dňa 18.11.2018 vykonali hliadky MsP dva výjazdy na oznámenie občana na Námestí Republiky, kde mali ľudia bez domova znečisťovať verejné priestranstvo a piť alkohol. Hliadky na mieste nezistili porušenie zákona ani všeobecne záväzného nariadenia o čistote a poriadku MČ Petržalka ani porušenie VZN hlavného mesta Bratislavy o alkohole," reagovala na naše otázky hovorkyňa Tatia Kurucová.

"Ľudia bez domova sa nachádzali pri pamätníku, ale alkohol v čase príchodu hliadky nekonzumovali (alkohol mohli skryť, keď videli prichádzať príslušníkov MsP) a v ich okolí nebol neporiadok. Uvedené osoby mali svoje veci v igelitových taškách, ktoré mali pri sebe (uvedené tašky resp. igelitové vrecia mohli evokovať odpad, ale toto je bežný spôsob prenášania osobných vecí ľudí bez domova). Hliadky na mieste vyhodnotili uvedené oznamy ako nepotvrdené, nakoľko neporiadok resp. znečistené verejné priestranstvo nebolo a ani požívanie alkoholu nebolo potvrdené. Hliadka vec neriešila," vysvetlila ešte Kurucová a dodala: "Uvedenej lokalite sa hliadky venujú pravidelne aj v spolupráci s mestskou časťou Petržalka. V prípade zistenia znečistenia sú zodpovedné osoby riešené v zmysle platnej legislatívy a priestor sa nechá vyčistiť Verejno prospešnými službami MČ Petržalka."

Bohužiaľ, problém s neporiadkom na mieste pretrváva napriek tomu, že na miesto chodia aj mestskí policajti. Dôkazom sú fotografie, ktoré urobila pani Eva hneď na druhý deň, teda v pondelok (najmä úvodná fotografia):

Zdroj: Pani Eva

Ako nás aktuálne pani Eva informovala, dnes napoludnie sa v parku vo veľkom upratovalo. Spod krítkov vyhrabali lístie i odpadky a naložili na nákladné auto.

​(ms)

Páčil sa vám článok?