Tanec spojí celé Slovensko, Bratislava ponúkne program pre seniorov

23.4.2024
0

Zdroj: archív Centrum Labyrint

Páčil sa vám článok?

Pri príležitosti Medzinárodného dňa tanca sa v pondelok 29. apríla uskutoční na celom Slovensku viacero podujatí, ktorých spoločným menovateľom bude oslava tanečného umenia. Predstavenia, živé inštalácie či možnosť slobodnej improvizácie ponúknu kreatívne centrá v Bratislave, Piešťanoch, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. Všetky podujatia majú vstup zadarmo.

Ako nám priblížila PR manažérka podujatia Markéta Plichtová, od roku 1982 je 29. apríl medzinárodným sviatkom tanca ako aktivity, ktorá umožňuje každému, aby cez pohyb tela vyjadril svoje myšlienky, pocity a sny, slobodne a bez jazykovej či kultúrnej bariéry. Ide zároveň o deň, kedy si divadelný svet pripomína narodenie významného francúzskeho choreografa 18. storočia, prvého veľkého reformátora tanečného umenia Jeana-Georgesa Noverrea, ktorý od tanca vyžadoval, aby rozprával veľké príbehy ľudskej duše a charakteru, podobne ako kedysi William Shakespeare. Medzinárodný deň tanca zastrešuje Medzinárodný divadelný ústav (ITI), Medzinárodná tanečná rada (CID) a UNESCO.

V priebehu rokov sa Medzinárodný deň tanca stal globálnym fenoménom, ktorý spája tanečnú komunitu na celom svete. Aj na Slovensku bude tanec spájať. Počas 29. apríla ponúkne program osem organizácií v piatich slovenských mestách – v Bratislave, Piešťanoch, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach.

„Pri príležitosti Medzinárodného dňa tanca spojilo sily viacero centier po celom Slovensku. Naším spoločným želaním je, aby sa tanec stal prostriedkom na sebareflexiu a na budovanie mostov s ľuďmi, ktorí hovoria iným jazykom, majú iný pôvod či rozdielne názory. Alebo len jednoducho nemajú bežne príležitosť tancovať,“ približuje spoločné podujatie Maja Hriešik z Platformy pre súčasný tanec, ktoré spoluorganizujú podujatie na Slovensku.

Zástupkyňa ďalšieho spoluorganizátora, výkonná riaditeľka festivalu Bratislava v pohybe Katarína Figula verí, že spoluprácou rôznych kreatívnych centier naprieč Slovenskom vznikne synergický efekt, ktorý zviditeľní súčasný tanec a upozorní na jeho dostupnosť, schopnosť scitlivovať a spájať spoločnosť i jednotlivcov. „Naším cieľom je vybudovať tradíciu každoročného podujatia, ktoré bude pomáhať s budovaním publika pre súčasný tanec nielen v hlavnom meste, ale v ostatných kútoch Slovenska,” hovorí o ambíciách podujatia Figula.

Bratislava ponúkne program pre seniorov

V Bratislave si pripomenú deň tanca pohybovo-tanečnými lekciami pre seniorov. Lekcie pod vedením Alice Šaling a Kataríny Matúšovej sú určené pre tých, ktorí chcú načerpať novú energiu, zlepšiť svoju fyzickú kondíciu a zdieľať čas s podobne naladenými ľuďmi bez predošlých tanečných skúseností. Tančiareň pre seniorov, ktorú organizuje Platforma pre súčasný tanec PLAST, bude bezplatne dostupná od 14:00-15:00 v priestoroch Telocvične – Rezidenčného centra pre tanec v Novej Cvernovke na Račianskej ulici 80. Vstup je voľný.

Tančiarne, pohybovo-tanečné lekcie pre seniorov, sú špeciálne navrhované pre starších ľudí s cieľom rozhýbať sa, načerpať novú energiu, zlepšiť svoju fyzickú kondíciu a zdieľať čas s podobne naladenými ľuďmi. Spolu s lektorkami, tanečnicami Alicou Šaling a Katarínou Matúšovou, budú účastníci počas hodiny objavovať svoje pohybové možnosti. Predošlé tanečné skúsenosti nie sú potrebné.

(ms)

Páčil sa vám článok?