OD 1. FEBRUÁRA: Máme novú prírodnú rezerváciu Vydrica, čo však tie ruiny v lesoparku?

31.1.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Vnútri bratislavského lesoparku vznikla po dlhých rokoch úsilia občianskych aktivistov prírodná rezervácia Vydrica. Významná časť našej prírody tak získala od 1. februára lepšiu ochranu. Chránené je tiež blízke okolie riečky Vydrica smerom k Železnej studničke. Dočkáme sa raz aj likvidácie chátrajúcich skeletov v tejto lokalite, hoci nie je súčasťou rezervácie?

Zo 483 hektárov plochy prírodnej rezervácie je v najprísnejšom 5. stupni ochrany až 450 hektárov, bez problémov však môžete prísť aj sem. Pre návštevníkov nepribudli nové obmedzenia. „Ostáva voľný pohyb peších aj cyklistov, opekanie na vyhradených miestach, zber hríbov a lesných plodov, organizovanie tradičných bežeckých a cyklistických podujatí,“ spresnil Marek Páva, zástupca riaditeľa organizácie Mestské lesy v Bratislave.

Nesmiete, samozrejme, voľne púšťať psov, klásť oheň v čase zvýšeného rizika požiarov či jazdiť na bicykli na trasách vyznačených iba pre peších. Takisto je zakázaná hospodárska ťažba dreva a výstavba. To však nie sú novinky. „Mestské lesy mali územie prírodnej rezervácie Vydrica už niekoľko rokov zaradené v zóne pokoja, a teda podobný režim bez ťažby dreva či výstavby tu už fungoval,“ doplnil Páva s tým, že dodržiavanie pravidiel kontroluje okrem mestskej polície aj ich lesná stráž.

Zážitok z pobytu v nádhernom prostredí bratislavského lesoparku nám však kazia mnohé rozpadávajúce sa ruiny. Aká je šanca, že zanedbané a nebezpečné objekty konečne niekto odstráni? 

Zdroj: ac

Chátrajúci objekt Veronika stojí tesne pri potoku Vydrica.

Dobrou správou je, že v novej prírodnej rezervácii Vydrica sa už žiadne ruiny budov nenachádzajú. Tou horšou, že v iných navštevovaných lokalitách lesoparku strašia desaťročia, no zbaviť sa ich nie je vôbec jednoduché. „Problém ruín v lesoparku spočíva v ich vlastníctve, s budovami teda nakladajú iné subjekty ako hlavné mesto, najčastejšie štátny podnik Lesy SR, ministerstvo vnútra a súkromní vlastníci,“ pripomenul Marek Páva.

Mestské lesy v roku 2021 zbúrali päť starých budov v muničných skladoch U Slivu a ďalšie budovy v roku 2019 v muničných skladoch na Peknej ceste. „Boli však vo vlastníctve mesta. Keby sme mali vlastnícke práva aj k tým zvyšným, zbúrali by sme ich veľmi rýchlo. Mesto Bratislava aj Mestské lesy už viackrát oslovili Lesy SR s prosbou o vlastnícke vyrovnanie, avšak, bohužiaľ, bez odozvy,“ dodal Páva.

Zdroj: Mestské lesy v Bratisalve

V prírodnej rezervácii Vydrica našli domov viaceré vzácne živočíchy.

Štátne lesy nedávno ubezpečili, že sa chcú podieľať na skvalitnení rekreačného potenciálu lesoparku. Kedy, v akom časovom horizonte teda začnú aj s obnovou chátrajúcich objektov na Železnej studničke, kde ich vlastnia niekoľko? Ktoré prídu na rad ako prvé a ako to bude s prehodnotením zmlúv o prenájme zanedbaných nehnuteľností, ktoré zverili súkromným osobám (napríklad bývalé školiace stredisko Veronika)?

Odpoveď na tieto otázky nám Lesy SR zatiaľ nedali. „Plánujeme rokovania, ktorých predmetom budú aj rozhodnutia týkajúce sa nakladania s nehnuteľným majetkom v danej lokalite. Vzhľadom na strategický charakter týchto zámerov vám preto bližšie informácie poskytneme až po termíne predmetných rokovaní, ktoré sme presunuli na začiatok februára (8. 2.),“ znelo stanovisko odboru komunikácie pre Bratislavské noviny. K téme sa ešte vrátime.

• Prírodná rezervácia Vydrica

Nachádza sa najmä na území mestských lesov v Bratislave, a to medzi lokalitami U Slivu – Spariská – Biely kríž - Malý Slavín, ale zasahuje aj do štátnych lesov a do lesov mesta Svätý Jur. Nazvaná je po riečke Vydrica, ktorá ním preteká. Svoj domov tu našli viaceré živočíchy európskeho významu, napríklad rak riavový, pásikavec veľký, kováčik fialový či fuzáč alpský.

(ac)

Čo bude s Filiálkou? Zaparkované autá sa zrejme vrátia, no už sa tu nebude stáť zadarmo

Chátrajúci areál bývalej železničnej stanice Filiálka pri Trnavskom mýte sa stal rokmi doslova odpudivým miestom. Hromadia sa tu smeti, pohybujú sa tu drogovo závislí ľudia či ľudia bez domova, no časť rozľahlej plochy sa stala aj ilegálnym parkoviskom, ktoré mnohým ľuďom zdarma riešilo zložitú situáciu v Novom Meste. Filiálka sa však mení, zaparkované autá museli odísť a my sme zisťovali, čo bude s areálom ďalej.

Páčil sa vám článok?