Absurdita parkovacej politiky: Neplatiaci vodiči dostali na autá nálepky s výstrahou a rezidentka papuču!

15.1.2022

Zdroj: K.O.

Páčil sa vám článok?

Už niekoľko dní uplynulo od spustenia parkovacej politiky v niektorých oblastiach Bratislavy, kde dochádza k rôznym doteraz nevídaným javom a situáciám. Na jednu z absurdít poukázala obyvateľka MČ Nové Mesto, ktorá aj napriek tomu, že si vybavila a zaplatila rezidenčnú kartu, dostala od mestskej polície papuču a hrozila jej aj pokuta za nesprávne parkovanie...

„Prichádzala som v stredu autom z práce domov cez Vajnorskú, Starú pracháreň, Kalinčiakovu až na Družstevnú, pričom všetky vyznačené parkovacie miesta boli obsadené autami, pričom niektoré mali žltú nálepku s upozornením, že nemali zaplatené parkovanie. Napokon som musela auto odstaviť na chodníku, pričom som dodržala predpísanú vzdialenosť 1,5 metra voľného miesta pre pohyb chodcov. Na druhý deň ráno som prišla k autu a čakala ma na ňom papuča. Privolaní príslušníci Mestskej polície mi ju dali za to, že stojím na chodníku, čo sa nesmie podľa značenia, ktoré som však nevidela, nakoľko som prišla z iného smeru, kde žiadne značenie nebolo a odstavila som auto na miesto, kde sa doteraz parkovalo štandardne. Policajti len mykli plecami," napísala pani Katarína do mailu adresovaného riaditeľovi bratislavského magistrátu Mgr. Ctiborovi Košťálovi.  

„Evidujem už druhý chabý pokus o zmysluplné zavedenie parkovacej politiky pre obyvateľov mestských častí, ktorých sa to týka. Podotýkam, že som zažila podobné sklamanie, keď mala parkovanie na starosti MČ Nové Mesto, pričom to dopadlo tak, že sme prišli o peniaze za službu, ktorú nezabezpečili a teraz tu máme ďalší pokus od vás - z magistrátu. Nakoľko 10. januára 2022 prišiel deň D, tak sme sa zaregistrovali v parkovacom systéme, zaplatili si rezidentskú kartu, nakoľko bolo zrejmé, že v troch zónach už inak nezaparkujete. Nehovoriac o tom, že po vymaľovaní nového značenia nám v zóne Tehelné pole niekoľko parkovacích miest ubudlo. Neviem pochopiť, ako je možné, že ja ako obyvateľka Nového Mesta, ktorá riadne platím dane a všetky miestne poplatky (dokonca aj za služby, ktoré nie sú zo strany samosprávy zvládnuté a dodané...) sa dostanem do situácie, že v našej štvrti obsadia parkovacie miesta autá, ktorých majitelia nemajú zaplatené parkovanie a veselo si parkujú zadarmo na území mestskej časti, kým rezidenti, ktorí v nej žijú a majú zaplatené parkovanie, nemajú kde odstaviť auto a keď ho v núdzovej situácii zaparkujú na chodníku, tak dostanú pokutu!" uvádza vo svojom maili riaditeľovi magistrátu nespokojná obyvateľka z Tehelného poľa.

Ako však po spustení parkovacej politiky vysvetlil magistrát, upozornenia zle parkujúcim vodičom čoskoro prestanú dávať a v priebehu budúceho týždňa sa už pravdepodobne prejde na ich pokutovanie. 

Zdroj: K.O.

​Vodička so zaplatenou rezidenčnou kartou si našla na zaparkovanom aute imobilizér mestskej polície Bratislava...

Bratislavské noviny sa vodičku kontaktovali a ukázalo sa, že napokon jej mestskí policajti po dohovore dali „papuču" z kolesa dole a pokutu za nesprávne parkovanie odpustili. Na webstránke Parkovacieho asistenta je však uvedené, že akonáhle sa majiteľ motorového vozidla nachádza v regulovanej zóne, tak zaparkovať môže len na vyznačených parkovacích miestach a ak na chodníku nie sú vyznačené, tak tam parkovať nemôže. 

Zdroj: K.O.

​Na vyznačenom parkovacom mieste stojí auto, ktoré nemá zaplatené parkovanie, na čo ho upozorňuje žltá nálepka na prednom skle. Počas budúceho týždňa už budú títo vodiči dostávať pokuty. 

Nálepku s výstrahou za nesprávne parkovanie si našiel dnes ráno na svojom aute aj pán Vladimír, ktorý parkoval pri svojom dome vo vnútrobloku ohraničenom ulicami Trnavská, Pri starej prachárni, Kalinčiakova a Družstevná. "Náš dvor nebol pri informačnej kampani označený ako súčasť parkovacej zóny, dokonca pri výjazde z neho boli dopravné tabule, ktoré motoristov upozorňovali, že vchádzajú do parkovacej zóny. Bol som teda nepríjemne prekvapený, keď som na aute objavil avízo, že mi hrozí pokuta. Rozhodol som sa teda, že si rezidentskú kartu vybavím, nakoľko na ňu mám nárok, ale zatiaľ sa mi to nepodarilo, nakoľko po zadaní všetkých požadovaných údajov po vypĺňaní žiadosti o jej vydanie systém zistil, že mi koncom minulého roka skončila platnosť emisnej a technickej kontroly. Musím ju teda čo najskôr absolvovať a potom o vydanie rezidentskej karty opäť požiadam. Snáď dovtedy pokutu nedostanem," dodal Vlado. 

(ars)

Páčil sa vám článok?