Na Račianskej vznikne medzi obytnými budovami nový park

26.4.2021
0

Zdroj: Lucron

Páčil sa vám článok?

Bodku za ukončením výstavby nového obytného komplexu na Račianskej ulici v Bratislave dá nový park, ktorý investor pripravuje v spolupráci s mestskou časťou Nové Mesto.

Spolu s finišovaním viac než 4-ročnej výstavby komplexu Urban Residence na Račianskej sa medzi obytnými budovami začali prípravné práce na novom viacúčelovom parku s rozlohou až 6000 štvorcových metrov. Deje sa tak práve v čase, kedy investorplánuje ukončenie a kolaudáciu poslednej budovy „C“. V súčasnosti už prebieha napríklad realizácia sadových úprav, stavba oplotenia výbehu pre psy, alebo prípravné práce pre realizáciu spevnených plôch.

Niekdajšie opustené územie prešlo premenou, ktorá dala novú tvár okolia bývalej Filiálky, ale aj celej priľahlej štvrti v Novom Meste medzi Račianskou ulicou a Istropolisom. Už pri predstavovaní návrhu obyvateľom architekti zo štúdia Compass zdôrazňovali verejný charakter vonkajších priestorov v obytnom komplexe, ktorý je dnes priechodný a ponúka služby a obchody všetkým obyvateľom.

Zdroj: Lucron

Tako by mal park vyzerať po dokončení.

tZákladom parku, ktorý má zmierniť prehrievanie prostredia, budú vzrastlé stromy v šesťmetrovom koridore s koreňovou sústavou, umiestnenou pod úrovňou terénu. Vybrané druhy stromov sú odolné voči mestskému znečisteniu, dobre udomácnené v našom podnebí: gledíčia trojtŕňová, krásne na bielo kvitnúca čerešňa vtáčia, hrab a okrasný ker tavoľník. Stromy a kríky do parku boli vyberané v spolupráci so záhradnými odborníkmi z úradu mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. „S tvorbou zelených plôch v rôznych častiach Bratislavy máme bohaté skúsenosti, za všetky spomeniem aspoň projekt Jama alebo park Gaštanica. Tento nový park je zaujímavý aj tým, že na mieste, kde bol doslova betón, zrazu budú stromy, lavičky, detské ihrisko či ohradený výbeh pre psy, O parku na Filiálke sa v minulosti mnohí veľa narozprávali, som rád, že teraz sme sa dostali ku konkrétnemu výsledku. Vzniká tu park, ktorý bude slúžiť ľuďom,“ hovorí novomestský starosta Rudolf Kusý s tým, že nielen v Novom Meste je dôležité, aby zelene pribúdalo viac než ubúdalo a aby bola prístupná všetkým obyvateľom mesta.

Zdroj: Lucron

Pohľad zhora.

„Vytvoriť z Urban Residence príjemné prostredie s dobrými susedskými vzťahmi bolo našou prioritou od začiatku. Som rád, že ideme splniť aj posledný sľub, ktorým je nový park, určený na relax a vyžitie pre obyvateľov a ľudí z okolia každého veku,“ hovorí Zoltán Müller, generálny riaditeľ spoločnosti Lucron a pokračuje: „K návrhu sme pristupovali v duchu koncepcie smart mesta, preto je náš park ohľaduplný k životnému prostrediu, a zároveň inkluzívny pre všetkých svojich obyvateľov. Pomocou vybavenia parku chceme vytvoriť priateľské prostredie, v ktorom budú spolu vychádzať rodiny s deťmi, psičkári, či zdravotne znevýhodnení, jednoducho ľudia rôzneho veku a zamerania.“

Na návrhu parku Lucron spolupracoval s brnianskym krajinným ateliérom Divo. Dizajnéri sa snažili myslieť na rôznorodú skladbu obyvateľov priľahlých bytov. Zelená plocha bude slúžiť rodičom s deťmi, mladým i starším ľuďom, ako aj psičkárom. Ihriskový mobiliár obsahuje veľké množstvo herných prvkov pre deti, a obzvlášť aj pre deti so zdravotným znevýhodnením, ako napríklad kolotoč či pieskovisko. Nechýba domček alebo trampolína. Pre aktívny oddych budú slúžiť pingpongové stoly. Relaxačný charakter parku dotvoria lavičky so stolíkmi, pitná fontánka či napájadlá pre psy.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?