VIDEO: V areáli nemocnice na Kramároch sme našli nielen výkaly, ale aj rakovinotvorný azbest!

25.1.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Porozbíjané okná, nebezpečný odpad, špina a výkaly... Pohľad na budovu bývalého riaditeľstva priamo v areáli UNB na Kramároch je otrasný. Po tom, ako sa dostala do rúk súkromníkovi, celé roky chátra. Slúži akurát ľuďom bez domova a rôznym asociálom. Dokedy?

Objekt, v ktorom kedysi sídlilo riaditeľstvo Kramárov, Univerzitná nemocnica Bratislava predala v roku 2008 bratislavskej firme Protriem. Odvtedy chátra. Jej problémom nie sú len vytlčené okná či špina. „Najväčší problém je znečisťovanie ovzdušia, keďže budova obsahuje azbest, ktorý sa tam všade voľne povaľuje,“ upozornil náš čitateľ Filip.

​Keď je azbest uložený napríklad v stenách stavby, neškodí. V tomto prípade však naozaj môže ohroziť zdravie - viaceré štúdie potvrdili, že rakovinu a stojí aj za inými ochoreniami.

Zdroj: Marián Dekan

​O nebezpečnom strašiaku na Kramároch vedia aj na miestnom úrade Nové Mesto a snažia sa situáciu riešiť, zatiaľ však bez väčšieho úspechu. „Daný problém už riešime. Vzhľadom na umiestnenie nebezpečného odpadu v budove (azbestový obklad) bol odstúpený na Obvodný úrad. Zároveň v súvislosti s neudržiavaným stavebným objektom bola vec odstúpená na oddelenie územného konania a stavebného poriadku, keďže vlastník je povinný stavbu riadne udržiavať. V opačnom prípade mu môže stavebný úrad vo verejnom záujme nariadiť, aby sa v určenej lehote a za určených podmienok postaral o nápravu. Keďže na výzvu stavebného úradu nereagoval, bola napísaná druhá výzva,“ uviedol pre Bratislavské noviny starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Firmu Protriem ako vlastníka objektu zároveň vyzvali, aby sa postaral o jeho vyčistenie od odpadu a výkalov a zabezpečil ho tak, aby sa asociáli dnu nedostali. „Od spoločnosti Protriem sme dostali odpoveď, že naše požiadavky v primeranom čase zabezpečia. Keďže bezdomovci naďalej vnikajú do objektu, upozornili sme vlastníka, že opatrenia proti bezdomovcom neboli dostatočne účinné a požiadali sme o nápravu,“ dodal starosta.

Zdroj: Marián Dekan

​(ac)

Páčil sa vám článok?