FOTO: Viete si predstaviť, že by Istropolis zbúrali a postavili tam namiesto neho niekoľko výškových budov?

15.8.2019

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Na sociálnych sieťach sa začala šíriť a vo veľkom komentovať fotografia pochádzajúca z dielne dánskeho architektonického štúdia Adept, ktoré vypracovalo vizualizáciu ako by podľa nich mohol v budúcnosti vyzerať priestor, kde sa v súčasnosti nachádza Istropolis a jedna výšková budova, ktorá pôvodne patrila odborárom. Fotka bola vraj zverejnená omylom a už ju z Facebooku stiahli. Stihla však vyvolať poriadne vášne!

Podľa dánskej štúdie by tých výškových objektov mohlo v danom priestore výrazne pribudnúť... Pritom ešte žije mnoho Bratislavčanov, ktorí si pamätajú, že na Trnavskom mýte, teda po starom aj Centrálnom trhovisku to kedysi vyzeralo nejako takto:

Zdroj: FB Stará Bratislava

​Parkovisko je na rovnakom mieste dodnes a stojí ešte aj hlavná budova železničnej stanice Bratislava - Filiálka, hoci v súčasnosti na vlakovú dopravu už niekoľko rokov nevyužíva. 

Zdroj: FB Stará Bratislava

​Centrálne trhovisko tu existovalo a fungovalo do začiatku 80-tych rokov, kedy sa mal začať stavať Dom odborov. Časť trhovníkov sa vtedy presťahovala na Miletičovu ulicu alebo do novej tržnice, ktorú na Trnavskom mýte postavili... 

Zdroj: TASR

​Dom odborov alias Istropolis slúži stále aj na kultúru - najmä na organizáciu koncertných a divadelných podujatí. Kinosála už dlhé roky nefunguje... 

Zdroj: FB Polícia SR Bratislavský kraj

​Priestor pri Istropolise bol využitý na zriadenie fanúšikovskej zóny počas májových MS v ľadovom hokeji, ktoré sa konali v Košiciach a Bratislave.. 

Zdroj: Google Maps

​Aj budova Istropolisu s výškovou budovou patriacou odborom sú považované za betónové monštrá a treba priznať, že ide o obrovské priestory, ktoré sú verejnosťou len minimálne využívané...

Ďalší extrém bola dánska štúdia - jedna budova natlačená vedľa druhej, pričom ani z architektonického hľadiska nepôsobia navrhované objekty nejako úžasne či moderne... Včera sa nám na základe zverejneného článku ozvala PR agentúra zastupujúca developera, ktorá nám poskytla stanovisko Martina Šramka, CEO spoločnosti Immocap Group: „Immocap sa od začiatku zaviazal zachovať na Trnavskom mýte kultúrno-spoločenskú funkciu. Vzhľadom na význam územia a vysoké nároky Immocapu na projekt, sme pristúpili k výberu architektonického štúdia formou medzinárodnej súťaže. Vizualizácia, ktorá kolovala internetom, bola iba zlomkom jedného zo súťažných návrhov prvého kola, v ktorom sme hľadali v prvom rade partnera a zisťovali, ako oslovené architektonické štúdiá vnímajú tento dlhodobo zanedbaný priestor. K zverejneniu vizualizácie na Facebooku došlo zo strany Adept omylom, na strane dodávateľa služieb sociálnych médií. Po zásahu Adept bola táto vizualizácia z facebookovej stránky Adept odstránená a v súčasnosti nie je dostupná. Ani autor vizualizácie, ani Immocap si zverejňovanie tejto vizualizácie ako autorského diela neželajú. Návrh dánskeho štúdia Adept nespĺňa víziu Immocapu o budúcom projekte, nepriniesol požadovanú kvalitu a rozsah verejného priestoru, ktorý je pre Immocap prioritou. Tento návrh svojou hustotou zástavby taktiež nekorešponduje s očakávaním Immocapu, ktorého zámer počíta s oveľa nižšou hustotou zástavby. Navyše, tento návrh nespĺňal parametre na kultúrno-spoločenskú funkciu, ktorú požadujeme od ateliérov vytvoriť a ateliéru bolo v minulosti oznámené, že v súťaži nepostúpil ďalej. Od tohto návrhu a jeho budúcej podoby Trnavského mýta sa preto verejne dištancujeme. Aktuálne pracujeme na konkrétnom riešení projektu s renomovaným holandským štúdiom KCAP, ktorému sa darí zvyšovať kultúrno-spoločenskú funkciu daného územia na základe svojich skúseností vo viacerých európskych metropolách. Budúci projekt bude od tohto návrhu v pozitívnom duchu odlišný a prinesie skutočnú pridanú hodnotu pre obyvateľov, hlavné mesto a mestskú časť. Veríme a urobíme všetko pre to, aby nový návrh naplnil očakávania odbornej, ako aj širokej verejnosti a budúce Trnavské Mýto sa stalo obľúbeným miestom pre kultúrno-spoločenský život Bratislavčanov. Sme presvedčení, že práve táto lokalita má obrovský a zároveň dlhodobo-zanedbaný potenciál a podarí sa nám ju pretvoriť tak, aby sa v nej Bratislavčania cítili v budúcnosti príjemnejšie."

(ars) 

 

Páčil sa vám článok?