VIDEO a FOTO: Jazero Kuchajda: Uhynuté ryby každých 5 metrov!

22.4.2019
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Bratislavy upozorňujú na nevídaný jav. V obľúbenom jazere Kuchajda v Novom Meste sa pri brehu nachádza nezvyčajné množstvo uhynutých rýb. Čo sa deje?

O situácii nás ako prvá informovala čitateľka Mária, ktorá si na prechádzke s dcérou všimla, že breh jazera je posiaty vyplavenými uhynutými rybami.

„Najskôr som si všimla len dve mŕtve ryby a neprikladala som tomu žiaden väčší význam. Povedala som len dcére, aby sa tam nehrala a následne som sa s ňou chcela presunúť na iné miesto pri jazere. Prekvapilo ma však, že nebolo kam ísť, pretože mŕtvymi rybami bol posiaty takmer celý breh jazera.  Zarazilo ma to, nemyslím si, že je to bežný jav a hlavne som sa zľakla, či to nie je nejak zdraviu škodlivé,“ povedala nám znepokojená mamička, pričom dodáva, že so svojím dieťaťom sa na Kuchajdu tak skoro hrať určite nepôjde.

FOTOGALÉRIA:

​Banoviny.sk sa s kamerou vybrali preveriť situáciu v okolí jazera. A naozaj! Pani Mária vôbec nepreháňala, keď opisovala, že uhynuté ryby sú takmer všade. Priemerne po každých piatich metroch sme našli aspoň jednu takúto nehybnú vyplavenú rybu. Na niektorých sa už prikrmovali vtáky (neďaleko od brehu sme našli aj na mŕtveho vtáka) a tým pádom boli mnohé z rýb otvorené a bolo im vidieť vnútornosti. Okoloidúcim sa teda rozhodne nenaskytol práve estetický pohľad.

Zdroj: bal

​Kupodivu však  stav jazera neodradil ľudí od toho, aby si prišli k jazeru ľahnúť a opaľovať. Areál nebol ani zďaleka prázdny. Dokonca sme našli aj prvých plavcov. O kúsok ďalej sa zase hrali malé deti. Nastoľuje sa však otázka, či je vôbec bezpečné sa v jazere za týchto podmienok kúpať.

Zdroj: bal

Zaujímalo nás teda, či je takýto jav po zime bežný alebo či by sme sa mali znepokojovať a pochybovať o nezávadnosti tunajšej vody v jazere. Taktiež sme sa informovali, kto bude zodpovedný za odstránenie toľkých uhynutých rýb z jazera. S týmito otázkami sme sa obrátili najskôr na hovorcu Nového Mesta Mareka Tettingera, ale aj na rybársky zväz.

 „Správcom rybárskeho revíru na Kuchajde je Slovenský rybársky zväz Bratislava IV. Čo sa týka mŕtvych rýb, Kuchajda je okrem iného rybársky areál, v ktorom rybársky zväz každoročne nasadí nové ryby, nie všetky však prežijú zimu, a tak s príchodom teplejšieho počasia sme každý rok svedkami toho, že na brehoch je v tomto období  možné nájsť mŕtve ryby. Počas kúpacej sezóny (júl-august) sa robia pravidelne odbery a testy kvality vody, mimo sezóny sa takéto odbery nerobia,“ vyjadril sa hovorca Nového Mesta Marek Tettinger pre banoviny.sk.

Rybári nám však potvrdili, že množstvo uhynutých rýb je naozaj vysoké. "Robíme, čo sa dá. Už týždeň ich zbierame a odvážame do kafilérie," povedal nám hospodár rybárskeho zväzu Bratislava IV Ján Horváth. Ako dodal, príčiny úhynu rýb nepoznajú, nevedia, či môže ísť o nejakú baktériu alebo sú za tým iné dôvody. "Práve som chytil niektoré malátne ryby do podberáka a dávame ich na výskum na Veterinárny a potravinový ústav v Bratislave," dodal. Teraz neostáva nič iné, iba čakať, či sa podarí veterinárom príčinu úhynu rýb odhaliť.

Bratislavské noviny už raz o situácii na Kuchajde informovali. Bolo tonapríklad v roku 2012. Zaujímavé je, že rovnaký scenár s uhynutými rybami sa vtedy odohrával aj v približne rovnakom čase, a to v mesiacoch apríl/máj . 

Článok budeme aktualizovať aj o stanovisko rybárskeho zväzu.

(bal)

Páčil sa vám článok?