Víkendové vyčíňanie počasia v hlavnom meste: Zrútili sa oporné múry

14.1.2019
Zrútený oporný múr na ulici Ľudovíta Fullu

Zdroj: MÚ Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Karlovej Vsi sa v nedeľu večer zosunul oporný múr priamo pod bytovým domom na Ul. Ľudovíta Fullu. Približne v tom istom čase došlo aj k ďalšiemu zosuvu, tentokrát oporného betónového múru na Vančurovej ulici. Evakuácia obyvateľov nebola potrebná.

V prvom prípade včera  krátko pred 20.45 h pred jedným z bytových domov na ulici Ľudovíta Fullu došlo k zosuvu svahu a následne oporného múru. Následkom zosuvu došlo k poškodeniu zaparkovaných áut. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky. Zranený nebol nikto a privolaný statik skonštatoval, že evakuácia obyvateľov nebola potrebná.

Keďže ide o pozemok hlavného mesta, o 11. hodine zasadne dnes v budove bratislavského magistrátu krízový štáb. 

„Bezpečnosť obyvateľov Ulice Ľudovíta Fullu je pre nás prvoradá, aj preto sme boli bezprostredne po udalosti pripravení na okamžitú nočnú evakuáciu domácností do blízkej Základnej školy Alexandra Dubčeka. Stav bytového domu aj v týchto chvíľach monitorujú geodeti,“ informovala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Oporný múr pravdepodobne nie je vhodne ukotvený ani odvodnený a vykazuje ďalšie trhliny. Nie je vylúčený zosuv ďalšej časti. Je potrebné, aby hlavné mesto, ako vlastník pozemku a stavby, situáciu urgentne riešilo. Plynári z bezpečnostných dôvodov odstavili od dodávok plynu celú ulicu. Stovky domácností by mali rátať s niekoľkodňovou odstávkou. Dodávky tepla pre domácnosti nie sú obmedzené, keďže vykurovanie je zabezpečené centrálnym vykurovacím systémom.

Zdroj: Polícia SR
Zdroj: Polícia SR

Zosuv oporného múru na ​ulici Ľudovíta Fullu v Karlovej Vsi

​Keďže sa na bytovom dome z 90. rokov začali objavovať trhliny už dávnejšie, Karlova Ves nechala vypracovať na opornom múre v správe hl. mesta statický posudok. Autorizovaný inžinier už vtedy zhodnotil stupeň poškodenia stupňom VI zo VII a navrhol jeho okamžitú sanáciu. Starostka Dana Čahojová upozornila na vážnu situáciu s oporným múrom bývalé vedenie hlavného mesta opakovane niekoľkokrát.

Približne v tom istom čase došlo v treťom bratislavskom okrese k ďalšiemu zosuvu, tento krát oporného betónového múru na Vančurovej ulici. Oporný múr sa z doposiaľ presne nezistených príčin zosunul a jeho pádom došlo k poškodeniu zaparkovaného osobného auta zn. VW Golf, ako aj plynovej prípojky. Nakoľko poškodením plynovej prípojky došlo k úniku plynu, na miesto sa dostavil pracovník plynární ktorý prívod plynu odstavil. "Okolnosťami tejto udalosti sa v súčasnej dobe zaoberá príslušný útvar v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave IIII, "informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Zdroj: Polícia SR

​Zrútenie múra na Vančurovej ulici v Novom Meste

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie